Home Overzicht Op adem komen in volkstuinenpark Klein Dantzig

Op adem komen in volkstuinenpark Klein Dantzig

0

Volkstuinpark Klein Dantzig bestaat 100 jaar en is onderdeel van Park Frankendael en van wandelroute Tuintrail Oost. Het biedt rust, ruimte en prachtige tuinen midden in de Watergraafsmeer. Laat je inspireren door liefdevol aangelegde tuinborders, mooie waterpartijen en natuurlijke grasstroken vol bloemen en kruiden.

Oost bied je prachtige parken waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar het Volkstuinpark Klein Danzig. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Flora en fauna

Klein Dantzig biedt een thuis aan prachtige bomen, veel vogels en andere dieren. Je kunt er weer op adem komen en genieten niet alleen van een rijke variatie planten, kruiden en bloemen maar ook van de vele kleine diertjes als ransuil, egeltje en ijsvogel.

Relaxen

Het is onderdeel van Park Frankendael en vrij toegankelijk voor iedereen. De volkstuinen zijn een oord van rust naast het drukkere park ernaast. Aan de hoofdingang staan bankjes met uitzicht op de middensloot met waterlelies en oude knotwilgen erlangs. Een heerlijk plekje om te lezen.

Tuinwinkel

Wist u trouwens, dat onze tuinwinkel goede tweedehands boeken verkoopt? En honing van eigen imker? De winkel is in het tuinseizoen op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur open.

Wandelroute

Het volkstuinpark tegelijk is opgenomen in de nieuwe wandelroute Tuintrail Oost, die langs de mooiste parken en tuinen van Oost voert.

Historie

De naam van het volkstuinpark is afkomstig van de kapitale hofstede Dantzich, die Paulus Marcon daar in 1704 liet bouwen. Hij had een handelsfirma die zaken deed met de Oostzeelanden. Daarom gaf hij zijn hofstede de naam van een van de grootste Hanzesteden. Klein Dantzig dankt zijn ontstaan aan de voedselschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen bewoners van de Watergraafsmeer zelf erwten, bonen en aardappelen gingen verbouwen. In 1920 sloten deze tuinbezitters zich aaneen en zo ontstond het nog bestaande complex.

De oorspronkelijke ingang was aan de Ringdijk, maar in 1959 moest Klein Dantzig voor de aanleg van de Kamerlingh Onneslaan een gedeelte van zijn grond afstaan. De ingang werd verplaatst naar de Kamerlingh Onneslaan. Klein Dantzig telt nu ongeveer 120 volkstuinen.

Check kleindantzig.nl | tuintrail.amsterdam

Klein Dantzig is open van 1 mei tot 1 oktober van 7.00 tot 22.00 uur van 1 oktober tot 1 mei van 9.00 tot 18.00 uur.