Een paar weken geleden liep Roland van der Put (47) in Almere voor het eerst onder de vijf uur op de halve triatlon. Het gestelde doel was bereikt. Eerder was hij voornamelijk hardloper, maar besloot zich een paar jaar geleden bij AV’23 op de triatlon te richten. Met minder looptrainingen, loopt hij toch harder door zijn uitstekende conditie en kracht, opgebouwd door de afwisselende triatlontrainingen.

Atletiek | Monique Admiraal

In 2019 won hij bij de triatlon in de TRI HARD competitie de eerste prijs in zijn leeftijdscategorie, iets om trots op te zijn. Naast actief sporter is Roland ook bestuurslid bij de club, waar hij met zijn creativiteit en vernieuwende ideeën veel voor elkaar weet te krijgen.

Hardlopen doet Roland sinds 2012. Hij stopte dat jaar met veel reizen voor zijn werk en had meer tijd. ‘Ik ging voor mezelf lopen, maar kwam op een gegeven niet echt verder. Ik zocht een hardloopclub in Almere en nadat ik daar een tijdje had getraind, liep ik de tien kilometer onder de vijftig minuten. Dat motiveerde me om door te gaan. Na een paar jaar liep ik de tien onder de veertig minuten.’

Ronald verhuisde in 2018 naar Amsterdam en kreeg het advies om bij een atletiekclub op de baan te gaan trainen. ‘Ik kwam terecht bij de wedstrijdgroep van Jan Mens bij AV’23. Na de eerste paar trainingen was ik helemaal kapot. Het was echt een niveautje hoger dan de hardloopgroep op straat. Gaandeweg was ik minder kapot en kon ik beter meetrainen. Het is leuk om met een groep te trainen. Atletiek is een individuele sport, maar in groepsverband trainen motiveert enorm. Je gaat met een groep veel dieper dan als je alleen sport. Het is ook leuk dat, ik op straat hardloop, vaak bekenden tegenkom.’

De collega’s van Ronald kregen het idee om met elkaar een estafette triatlon te gaan doen en hij zou het loopgedeelte op zich nemen. Dit was zijn eerste kennismaking met de triatlon. ‘We zijn met de groep collega’s tweede geworden bij die wedstrijd. Datzelfde jaar werd er bij AV’23 een triatlongroep opgestart. Bart Boevink was toen verenigingsmanager en hij gaf de zwemtrainingen. Ik mocht ook aansluiten. In het begin waren we met tien mensen met zwemniveau nul. Behalve Peter Groen, die goed kan zwemmen.’

‘Ons doel was om in september mee te doen met de sprint triatlon (750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen) en daar met elkaar naar toe te werken. Ik kocht een racefiets en ben het gewoon gaan proberen. Na die wedstrijd was iedereen heel enthousiast. We gingen door met de zwemtrainingen. In de zomer in het Flevoparkbad en tegenwoordig in de winter in het Duran zwembad in Diemen. Het is lekker vroeg, om acht uur ’s ochtends, dan ben je meteen fris voor de hele dag. Inmiddels is het aantal triatlonleden bij AV’23 verdubbeld en krijgen we steeds meer enthousiaste mensen.’

‘Momenteel train ik ongeveer zeven keer in de week, wat ik flexibel kan indelen afhankelijk van hoe ik me voel. Eens per week een hardlooptraining op de baan bij Jan Mens, een keer een duurloop. Ik ga twee keer per week zwemmen bij de SwimGym in de Wibautstraat en een keer zwemmen met de triatlongroep op zaterdagochtend. Fietsen doe ik meestal zelfstandig, twee keer per week. Fietsen kan binnen en buiten. In de coronaperiode hebben we virtuele fietswedstrijden gedaan. Je kunt dan in een virtuele fietswereld gaan fietsen met bijvoorbeeld het programma Zwift. Het is leuk om met een groepje op afstand in dezelfde virtuele wereld te fietsen. Ik heb alle benodigde apparatuur hiervoor in huis, gamificatie van de sport.’

Drinken en eten tijdens een wedstrijd moet je ook trainen. ‘Fietsend kun je gewoon een boterham eten, maar bij hardlopen gaat dat niet, dan neem ik gelletje. De SIS gelletjes (voorkeur lemon en lime smaak) zijn goed te doen, die zijn een beetje vloeibaar.’In totaal train ik ongeveer acht uur per week. Fietsen is het minst belastend, zwemmen is veel techniek training en dat is ook niet zo vermoeiend. Natuurlijk zijn het al met al veel trainingsuren per week, waar je qua leefstijl natuurlijk veel rekening mee moet houden.’

Herenteam AV’23 | Justin, Roland, Jeroen en Olvert-Jan | finish triatlon Klazienaveen, juli 2021 | Foto Joep Kluwen.

‘Mijn beste onderdeel is het loopgedeelte van de triatlon, de afstanden tussen de 5 en 21,1 kilometer. Bij zwemmen zit ik in de middenmoot en het fietsen is weer wat beter. Een triatlon begint met zwemmen, dan fietsen en tot slot rennen. Wisselen van onderdelen is vooral veel oefenen. Logistiek is het een uitdaging. Je moet van tevoren alles goed klaarleggen voor de wissel. En je moet aan alles denken; ‘drinken, bidons, eten, gelletjes, je bril, je petje, etc.’ Het is erg fijn dat ik gedurende de wedstrijd steeds andere atleten in kan halen. Mijn hardloopsnelheid heeft er niet onder geleden dat ik minder train op hardlopen dan voorheen. Onlangs liep ik een 10 kilometer in 38 minuten en dat was mijn op een na snelste tijd ooit!’

‘Bij de triatlon heb je verschillende wedstrijdvormen. Je kunt individueel meedoen of als team. Voor de teamcompetitie hebben wij bij de mannen van AV’23 best een sterk team. Je doet met z’n vieren mee en de tijd van de eerste drie atleten die over de finish komen telt. De AV’23 dames hebben intussen ook een leuk team gevormd, maar dat kan nog goed versterking gebruiken. Vorig jaar waren er vanwege de corona geen wedstrijden, maar volgend jaar komt het vast allemaal weer terug. Tegen die tijd hebben wij hopelijk onze eigen AV’23 triatlon trisuits.’

De leukste individuele wedstrijden vind ik de Olympische triatlons. Dat zijn de afstanden die ook bij de triatlon van de Olympische Spelen worden afgelegd: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Vergelijkbaar met de kwart triatlon, alleen dan moet je 1 km zwemmen. De hele triatlon is 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Het wereldrecord op de hele triatlon is behaald in 2021 en staat op naam van de Duitser Jan Frodeno met een tijd van 7:27,53 uur.

‘Ik zou graag de triatlon voor de jeugd willen opzetten. Wat ouders en kinderen vaak aanspreekt, is dat je op één sport zit, maar je doet drie dingen. We kunnen waarschijnlijk al een baan extra in het Duran zwembad huren, maar we zoeken nog een of twee zwemleraren die de training aan de jeugd kunnen geven op zaterdagochtend. Als we gemotiveerde zwemleraren vinden, dan kunnen we starten!’

Sifan Hassan is zijn held. ‘Wat zij presteert vind ik heel mooi. En Gregeroy Sedoc; zijn enthousiasme voor de sport werkt aanstekelijk. Hij is oprecht in zijn verhalen. Sportlab Sedoc is een goed tv-programma en zijn commentaar bij de Olympische Spelen was leuk om naar te kijken.

Korfbalploeg PKC, kampioen in 1990| Roland, achter tweede van rechts.

‘Vroeger heb ik verschillende sporten gedaan. Korfbal vond ik het leukste en daar was ik ook redelijk fanatiek. Ik was het beste in rennen op het middenveld en moest het hebben van de conditie en niet van de hand-oog coördinatie. Tijdens mijn studie sportte ik niet, daarna volgende een periode met veel reizen waardoor het er ook niet echt van kwam. Een groot verschil met hoe ik nu leef.’

‘Sinds corona ben ik meer gaan trainen, want ik ben flexibeler in het indelen van mijn tijd. Nu werk ik voor de helft thuis en voor de helft op kantoor. Mijn werk is op tien minuten loopafstand van mijn huis. Doordat alles heel dichtbij is, kan ik mijn trainingen goed inplannen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld gewerkt, gezwommen, gegeten, het interview gegeven en drie kwartier tv gekeken!’

Bijzondere atletiekervaring. ‘In 2019 deed ik pas net mee aan triatlonwedstijden en had mij ingeschreven voor de TRI HARD competitie. Dit is een competitie met zes triatlons in verschillende steden in Nederland waarbij je er aan minimaal drie mee moet doen om in aanmerking te kunnen komen voor de prijzen. Dat is en beetje vergelijkbaar het bekende ‘Rondje Mokum’ voor Amsterdamse hardlopers. Aan het einde van het jaar bleek dat ik eerste was geworden in mijn leeftijdscategorie. Dat was bijzonder en had ik natuurlijk niet verwacht!’