Home Dwars nieuws Romy (28) werkt als vrijwilliger bij Home Start

Romy (28) werkt als vrijwilliger bij Home Start

0

Home Start helpt tijdelijk een gezin dat een steuntje in de rug kan gebruiken. Met rustige stem en een natuurlijke wijsheid vertelt Romy wat zij doet met haar gezin.

Nettie Sterrenburg   |    Foto  Huub Zeeman

‘Ik help een gezin in de buurt om problemen die het leven in de weg zitten samen op te lossen. Ik ga mee naar een gesprek met de gemeente of op school. Ik leg uit hoe internet werkt en drink een kopje koffie op een terras. Soms oefenen we een lastig telefoongesprek of maak ik samen met moeder een plannetje om haar kind minder te laten gamen. We hebben samen uitgezocht hoe je aan betaald werk kunt komen, waar je goedkoop bijles kunt krijgen. We picknicken in het park en praten van mens tot mens.’

‘Heel gewone dingen. Mijn gezonde verstand brengt me een heel eind.  Door als vrijwilliger een paar uurtjes per week een gezin te bezoeken breng je een beetje lichtheid. Jouw luisterend oor verlicht de stress. Samen oplossingen zoeken geeft moed, zelfvertrouwen en structuur. Je neemt drempels weg waar mensen soms niet meer overheen kunnen kijken.’

‘Ik ben een keer, op verzoek, met mijn hond langs geweest. Een bijzondere ervaring voor de kinderen. Na afloop ontving ik een sms’je van de moeder: ‘Het was de mooiste dag van de maand. Dank je wel dat je ons de mooiste dag van de maand hebt gegeven!’

‘Als ik naar huis ga voel ik me blij en realiseer ik me hoe fijn mijn leven is. Vooral omdat je mensen om je heen hebt. Mensen waar je plezier mee maakt en je hart kunt luchten. Wanneer je geen netwerk om je heen hebt is de Nederlandse samenleving eenzaam en complex.’

‘Ik had een bijzonder gesprek met het oudste kind tijdens een uitje naar Artis. Het lukte niet op school, zijn meester was vaak boos op hem en hij zat regelmatig apart van de andere kinderen. Hij wilde dat graag anders. Samen hebben we bedacht hoe hij dat kon aanpakken. Samen zijn we trots dat het beter gaat.’

‘Een luisterend oor, samen de weg vinden, naast iemand staan, een tijdje meelopen maakt echt een verschil. Het voorkomt grotere problemen. Ik heb een drukke baan bij de overheid, maar maak graag een paar uurtjes tijd om dit vrijwilligerswerk te doen.’

Aan de slag als Home Start vrijwilliger?
Neem contact op met Alexandra van Home Start in Oost & Centrum | 06 3511 5537 | [email protected] | www.home-start.nl/amsterdam-oost/home

Ook aan de slag als vrijwilliger?
Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam www.vacaturebank.vca.nu of bel voor een persoonlijk gesprek in Oost 06 3832 6317.