De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival is gestart. Meer dan twintig lichtkunstwerken kun je tot en met 21 januari iedere avond bewonderen vanaf het water of het land. Daarbij draait alles om het effect van technologie en kunstmatige intelligentie (ook wel ‘AI’) op ons alledaagse leven. De route loopt door de Oostelijke eilanden en de Plantage, het grootste deel van de kunstwerken staat langs de Herengracht.

De route bestaat uit meer dan twintig lichtkunstwerken van internationale kunstenaars. Van gerenommeerde namen tot verrassende nieuwkomers en alles wat daartussenin zit. We gaan dieper in op onze relatie met personal tech, de mobiele telefoon voorop – we kunnen niet meer zonder, maar soms kun je dat ding wel in de gracht smijten. Ook onderwerpen als zwermintelligentie, zelflerende algoritmes, gezichtsherkenning en motion-capture passeren de revue. Wat er komen gaat? Dat is loading, het thema van deze editie.

Je kunt aan boord stappen van een rondvaartboot en luisteren naar een enthousiaste schipper die je alles zal vertellen over de lichtkunst. Of trek je wandelschoenen aan en kom aan de hand van de  wandelapp alles te weten over het thema en de kunstwerken. De totale wandelroute is 7,5 kilometer lang. De app is bijzonder handig om wat meer over de lichtkunstwerken te weten. Het is ook handig om in het donker te luisteren naar de toelichting bij iedere stop. De app kun je downloaden in de App Store en Google Play. Die is gratis. Wil je de routekaart downloaden dan kost je dat € 7,99.

Van 14 december tot en met 7 januari kun je in de Hoftuin achter het H’ART Museum onder het genot van een warm drankje van nóg meer lichtkunst genieten. Hier ontsnap je aan de drukte van de stad, een ontdekking. Bij Dignita Hoftuin ontbijt of lunch je biologisch en lokaal, met heerlijke eetbare bloemen, verse kruiden en seizoensgroenten. Je herkent het glazen restaurant met terras meteen als je de tuin in komt lopen. De toegang is gratis.

Op het plein voor de Stopera is het informatiepunt van het festival waar ze je alles kunnen vertellen over het festival. Vanaf donderdag 30 november tot en met zondag 21 januari gaan iedere avond om 17.00 uur de lichten aan. Afhankelijk van de dag, gaan de lichten om 22.00 of 23.00 uur weer uit. Alleen op 31 december blijft het donker.