Home Overzicht RoundAround: een botenbrug bij Marineterrein

RoundAround: een botenbrug bij Marineterrein

0

Amsterdam is een stad met veel water. Een brug aanleggen kost veel tijd. Tussen het Marineterrein en NEMO is een experiment aan de gang met roboats, zelflerende boten die een flexibele brug kunnen vormen tussen de beide gebieden.

De roboats zijn uitgerust met LIDAR technologie (Laser Image Detection ans Ranging), aangevuld met GPS en en camera’s. Op dit moment wordt met schaalmodellen de technologie getest. In oktober worden de resultaten gepresenteerd.

De roboats varen in een cirkel van de ene kant van het water naar de andere. Bij de waterkant worden ze door een rail naar een platform geleid, waar passagiers kunnen opstappen. Terwijl het bootje stil ligt, wordt de batterij opgeladen. De boten kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden.

De met camera’s en technologie uitgeruste boten scannen en evalueren continu de omgeving. Ze leren van hun omgeving en het verkeer op het water en worden met de tijd slimmer. Zo worden ze veiliger, en kunnen op termijn honderden mensen per uur vervoeren. Zonder schipper.

Het idee voor roundAround is bedoeld om de discussie voor alternatieve vervoersvormen op gang te brengen en is een initiatief van het AMS (Amsterdam Institute fot Advanced Metropolitan Solutions) en het MIT (Massachussets Institute of Technology).