Alles opzij voor de feestelijkheden op Koningsdag. Overal in Oost worden de kleedjes uitgerold. Op het Zeeburgereiland, langs de Linnaeusstraat en rond de Bredeweg bijvoorbeeld. In de omgeving van de Bredeweg ziet het nu zwart van de gele borden die oproepen ruimte te maken voor de feestgangers, fietsen moeten een andere plek vinden.

oost-online is samen met Dwars door de buurt aanwezig tijdens het Bredewegfestival. Kom langs en maak kennis met de redacteuren. Met een leuke wedstrijd kun je kans maken op een groene geschenkbon. Onze kraam staat op de Linnaeuskade.

De voorbereidingen zijn in volle gang. In veel straten zijn met krijt of tape de plekken afgezet waar de vrijmarktverkopers op Koningsdag hun waar aan de man en vrouw gaan brengen. Al weken tevoren zie je de vakken afgetekend en na een regenbui weer bijgewerkt. Dat gaat niet altijd goed. Een vrouw die met een milieuvriendelijke spuitbus ‘haar’ plek bijwerkte, werd furieus uitgescholden door een passerende man met een fiets met kinderzitje. Toen zij probeerde uit te leggen dat bij een beetje regen de witte lijnen weer zouden verdwijnen, schopte hij de vrouw in haar buik en vertrok. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie.

Gelukkig is zo’n gebeurtenis uitzondering. Zoals elk jaar zal ook nu weer rond Koningsdag het Bredewegfestival losbarsten. Het begint op Koningsavond met het Koningsmaal op het Hogewegplein. Om 21.00 uur is er een unieke ‘opera op straat’, dit keer een opera van Rossini. Helaas is de opera dit jaar vanwege de weersverwachtingen niet op de Bredeweg, maar in de Hofkerk op het Linnaeushof. Op Koningsdag is zelf de buurt weer één groot spektakel met kermis, circus, poppenkast, dans, schminken, vrijmarkt, allerlei sporten en kunst. En natuurlijk is er volop lekkers te eten en te drinken.

Op de vrijmarkt verkopen jong en oud de mooiste spullen. Er treden tientallen straatartiesten, muzikanten en theatergroepen op. Er is een Opera op straat en zelfs een Kinderopera. Voor kinderen is er genoeg te doen; zweven in de zweefmolen, circus, kermis, kindervoorstellingen, schminken en nog veel meer. Laat je verrassen op het Bredewegfestival. Op vijf podia, zoals bij het Stadsloket, treden heel wat artiesten en muzikanten op.

Op het Zeeburgereiland wordt op het middenterrein van de Sportheldenbuurt feest gevierd door jong en oud. Er is een kleedjesmarkt, optredens met live muziek, dj’s, er wordt geschminkt, een photobooth, een springkussen en sport- en spelactiviteiten. Het podium is er voor DJ Rowdy, DJ Saskia, Revibe band en Discover band.

Ook op IJburg kleurt Koningsdag Oranje. Op de Pampuslaan is er van 10.00 tot 18.00 uur feest met sfeervolle activiteiten, muziek en heerlijk eten en drinken. In de haven is het op de vrijmarkt altijd gezellig, vanaf 09.00 uur komen de kinderen met hun kleedjes, NAP zorgt voor muziek. Ook in het winkelcentrum is er vrijmarkt. Theater Vrijburcht is vanaf 10.00 uur open, er is een springkussen voor de kinderen op het terras, ruimte voor een gezellige vrijmarkt en de hele middag is er live muziek. Van jong tot oud, er is op IJburg voor iedereen wat te beleven op deze feestelijke dag. Dus haal je beste oranje outfit uit de kast en vier Koningsdag op IJburg!