De afgelopen tien jaar ondervond de wekelijkse markt op IJburg de nodige reuring. Vergunningen, nieuwe locatie en afspraken met het stadsdeel, regelmatig was er gedoe om de markt. Inmiddels keerde de rust terug en bezoeken elke zaterdag honderden buurbewoners en overige belangstellenden de gezellige markt op het Joris Ivensplein op IJburg. 

Arie Martijn Schenk

Na verschillende petities van inwoners van IJburg die graag een markt zagen terugkomen, ontstond de wekelijkse Reuringmarkt in 2015. Eerst in de haven en later op verzoek van de gemeente weer op het Ivensplein bij het winkelcentrum. Daar staan nu onder anderen de deelnemers van eerste uur als de kaasboer, notenshop, Loempia Kim en IJ-Bloems met de markthond Loutje als mascotte. De Griekse kraam House Of Creets nam na bijna tien jaar afscheid van de markt. 

Na een jaar volgde ook groenteman Imre Molnar uit Utrecht. Hij begon als jochie van twaalf op de markt en nu runt Imre Molnar (30) zijn eigen groente- en fruitkraam de Mol. Imre is marktmeester van de Reuringmarkt. ‘De samenwerking met de buurt en de gemeente is belangrijk en samen zorgen we dat we het elke zaterdag schoon achterlaten’, vertelt Imre. De coronaperiode zorgde voor extra klandizie en die is blijven terugkomen. 

Het is een jonge dynamische markt waar ook regelmatig IJburgers staan die iets te verkopen of te vertellen hebben. Zo ontstaat er een echte band met de buurt en is er afwisseling met een lokale verrassing. Vorige week stond er een kraam van een buurtbewoner met Mexicaanse wraps, deze week een lokale verkoper van dames accessoires.

De verkoper van de olijven en tapenadekraam Sabores vertelt dat de markt steeds verder groeit en dat de sfeer zeer sfeer goed is. Het is echt een markt voor IJburgers, maar is zeker de moeite waard om de markt vanuit andere delen uit Oost te bezoeken. ‘Voor mijn bloemen rijden Amsterdammers elke week naar IJburg’, vertelt Peter Leegwater trots. ‘Elke week koop ik hier de verse groente en fruit, brood en kaas’, zegt een tevreden buurtbewoner die hoopt dat de markt nog jaren op deze plek gevestigd blijft.