Home Exposities in Oost SBK Galerie KNSM | te zien tot 16 april

SBK Galerie KNSM | te zien tot 16 april

0

Tot 16 april | De schilderijen van Sophie Walraven ogen jong, helder en kleurrijk. Het zijn ongecompliceerde schilderijen die prettig zijn om naar te kijken, of het nu gaat om de mok boven een tafel, de Spaanse keuken of een bosje tulpen. Ze vangt haar voorwerpen in duidelijke lijnen en in warme kleuren. Als je de keukens ziet, zou je er in willen staan en de deur van het fornuis willen openen.

De schilderijen van Sophie Walraven ogen jong, helder en kleurrijk. Het zijn ongecompliceerde schilderijen die prettig zijn om naar te kijken, of het nu gaat om de mok boven een tafel, de Spaanse keuken of een bosje tulpen. Ze vangt haar voorwerpen in duidelijke lijnen en in warme kleuren. Als je de keukens ziet, zou je er in willen staan en de deur van het fornuis willen openen.

De vlakken als puzzelstukken de vorm, het onderwerp, de tafel met het servies. De kwaststreken brengen de vlakken in beweging en geven de relatie tussen de vlakken dynamiek. De vorm is de inhoud. Het onderzoek naar de vorm en de kwaststreek is van belang in haar hele oeuvre.

Elk werk is onderdeel van het grote geheel waarin de zoektocht naar de eigenheid en het handschrift centraal staan. Het ene werk bestaat niet zonder het andere. Toch is het ook mogelijk een werk van Walraven afzonderlijk te zien van de rest. Naast dat elk werk een duidelijke schakel in de serie is, staat ook elk werk op zich.

Het werk is vrolijk en humorvol. Sophie haar jeugd was zwaar, zij voelt zich niet geroepen de lelijkheid van het bestaan nogmaals te benadrukken in haar werk. Walraven onderzoekt het hoe in plaats van het wat. Alleen hoe zij schildert, is interessant voor haar, haar eigen zuivere stem te vinden en die te volgen is haar doel. Daarbij is zij wars van modieuze fratsen en actualiteit, ze onderzoekt tijdloosheid en de mogelijkheid om in alle tijden relevant te zijn. De manier van schilderen is de vorm, en de vorm is de inhoud.


SBK Galerie KNSM  →
KNSM-laan 307

SBK is een kunstuitleen & galerie voor particulieren en bedrijven. We willen met onze diensten een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. We vinden dat kunst niet alleen thuishoort in een museum, maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte.