Home Oostelijke Eilanden Scheepvaartmuseum kan Beste Buur worden

Scheepvaartmuseum kan Beste Buur worden

0
© Twycer

Het Scheepvaartmuseum is een van de drie finalisten voor VriendenLoterij Museumprijs 2022. Met het thema van dit jaar ‘Beste Buur’ maakt het museum kans op een geldbedrag van € 100.000,00. Met de winst kan een droom werkelijkheid worden: Het Scheepvaartmuseum als thuishaven van de buurt. De andere twee genomineerden zijn Stadsmuseum Harderwijk en het Centraal Museum Utrecht. Op 1 december wordt de winnaar van 2022 bekend gemaakt.

Dit jaar is het thema van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 ‘Beste Buur’: een titel waar Het Scheepvaartmuseum als thuishaven voor een divers publiek en verschillende maatschappelijke organisaties veel raakvlakken mee heeft. Het museum speelt een verbindende rol in buurtnetwerken zoals Expeditie Oosterdok en het Plantagenetwerk, is aanjager van duurzame initiatieven voor de buurt en werkt al jarenlang samen met scholen in de buurt bij programmering en publieksactiviteiten.

Die sociale betrokkenheid wordt ook erkend door de jury, die onderschrijft dat Het Scheepvaartmuseum een echte ontmoetingsplek is voor iedereen. Medewerkers van het museum ruimen op World Clean Up Day afval op in de buurt en op Burendag gingen de deuren gratis open voor buurtgenoten. Het is dé plek waar je een kop koffie komt drinken of een goed boek leest in de openbare bibliotheek die wordt geopend door vrijwilligers.

Met het geldbedrag van de VriendenLoterij Museumprijs wil het museum zijn rol als thuishaven nog verder uitbouwen door middel van de meerjarige programmalijn Thuishaven. Hiermee werkt het museum blijvend aan het gevoel dat Het Scheepvaartmuseum een plek van en voor iedereen is. De bijeenkomsten en activiteiten die worden geprogrammeerd onder deze droom hebben allemaal een ding gemeen: ze brengen mensen samen. Hierbij kun je denken aan buurtmaaltijden voor jong en oud, samen studeren in de bibliotheek met Stichting Studiezalen of samen het water op met onze partner het Watersportverbond.

Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).

.