Henk Schiffmacher en zijn tatoeëerders gaan in het atelier van Rembrandt een week lang een originele Rembrandt-tattoo zetten. Je kunt kiezen uit een groot aantal tattoo-ontwerpen, waaronder originele etsen van Rembrandt, Rembrandts handtekening en zijn monogram. Het team van Schiffmacher & Veldhoen Tattooing is vanaf 19 juni een week lang actief in het Rembrandthuis.

Rembrandt en Schiffmacher & Veldhoen hebben veel gemeen: ze zijn wereldberoemd, grootmeesters in hun vak en diepgeworteld in het DNA van Amsterdam. Ook hun kunst kent belangrijke overeenkomsten: bij zowel etsen als tatoeages begint het met een tekening, die vervolgens met inkt en naald op het medium wordt aangebracht. Waar Rembrandt een koperplaat en vel papier gebruikte om zijn compositie tot een ets te maken, brengen tatoeëerders hun tekening aan op de menselijke huid; een kunstwerk dat je levenslang altijd bij je draagt.

‘Wereldwijd worden er meer tatoeages verkocht dan kunstwerken voor aan de muur’, stelt Henk Schiffmacher vast. ‘Een oude tatoeëerder noemde tatoeages ooit eens ‘The Poor Man’s Rembrandt’: een kunstwerk dat betaalbaarder is dan een schilderij van de oude meester, maar niet minder zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerd. Veel mensen bouwen ook een echte verzameling tatoeages van specifieke tatoeëerders op. Ze komen bij ons, omdat ze Schiffmacher & Veldhoen aan hun collectie willen toevoegen.’

In de 17de eeuw was het pand aan de Jodenbreestraat een culturele broedplaats, waar Rembrandt, zijn assistenten en zijn leerlingen samenwerkten. Nu gaan Schiffmacher en zijn team hun atelier opzetten in de moderne museumvleugel. Het museum blijft zo een plek van vernieuwing en experiment. Tegelijkertijd wordt het eeuwenoude vakmanschap van etsen en inkttekeningen in ere gehouden. Schiffmacher: ‘Voor ons is het een ongelooflijke eer om te mogen werken op de plek waar de ziel van Rembrandt nog steeds ronddwaalt en met zijn etsen en tekeningen aan de slag te gaan. Grote en kleine kunst komen samen.’

Tijdens hun residency in Museum Rembrandthuis biedt het team van Schiffmacher & Veldhoen Tattooing een aantal tattoo-ontwerpen aan, waaronder originele etsen van Rembrandt, Rembrandts handtekening en zijn monogram.

Op rembrandthuis.nl/thepoormansrembrandtproject kun je vooraf de beschikbare tatoeages bekijken. De prijzen van de tatoeages variëren van 100 tot 250 euro. Bij het reserveren wordt om een aanbetaling van 50 euro gevraagd. Tijdsloten zijn nu beschikbaar via rembrandthuis.nl.