Identiteit is een existentieel thema en Richard Linklater maakt er een thrillerkomedie met filosofische diepgang van. Kan dat? Wel degelijk, bewijst HIT MAN.

Afred Bos | Schokkend Nieuws

Te zien in Studio/K

Richard Linklater is een soort Texaanse tegenhanger van Woody Allen: puntig in het schetsen van situaties waarin achteloze keuzes uitgroeien tot morele kwesties. En hoe je daaruit te redden. Ondertussen valt er genoeg te lachen, of te grimlachen. Het schuurt, maar op een prikkelende manier. Zijn scherts werkt louterend.

HIT MAN is een lichtvoetige film over pittige vragen, een filosofische les in de vorm van een thrillerkomedie. De moraal wordt er niet ingestampt, noch met theelepeltjes gevoerd, maar duidelijk gemaakt aan de hand van een verhaal. In de middeleeuwen heette dat een zinnespel. Anno nu zeggen we zedenkomedie.

Acteur Glen Powell was te zien in Linklaters voorlaatste, APOLLO 10 ½: A SPACE CHILDHOOD (2022), waarin herinneringen aan een onbezorgde jeugd versmelten met het historische moment van de maanlanding. Een krankzinnige combinatie van ogenschijnlijk onverenigbare zaken, met een heerlijke film als resultaat.

Lees verder op schokkendnieuws.nl

Filmmagazine Schokkend Nieuws is sinds 1992 dé autoriteit op het gebied van horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms. Geliefd en gelezen door genrefans, cinefielen én de filmpers. oost-online plaatst Schokkend Nieuws recensies van de films die in Oost te zien zijn.