De nieuwe brug in de haven van IJburg verbindt de Krijn Taconiskade met de Bert Haanstrakade en maakt het mogelijk om een rondje om de haven te wandelen. Eerder was dit nog niet mogelijk. Op het dek van de brug zijn teksten van bewoners van IJburg geplaatst. Nu is de naam van de brug nog ‘Brug 2052’, maar wat wordt de ‘echte naam’?

De teksten van IJburgers die in het wegdek zijn verwerkt maakt de brug uniek. De brug is daarmee een integraal onderdeel van de buurt geworden. Via het buurtplatform ‘Hallo IJburg’ hebben bewoners hun eigen teksten en gedichten ingezonden. Een comité van bewoners selecteerde de mooiste inzendingen die nu zichtbaar zijn op het brugdek. Door dit bijzondere participatietraject is brug 2052 een brug van IJburgers en voor IJburgers. Mogen de bewoners straks ook een naam voor de brug bedenken?

Stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting opende brug 2052. ‘Deze brug is niet alleen een nieuwe fysieke verbinding tussen twee oevers, maar laat ook mooi zien hoe bewoners in verbinding staan met elkaar en met hun buurt. Op het brugdek staan namelijk 33 teksten en dichtregels die door IJburgers zijn geschreven. Naast de praktische voordelen heeft deze brug daarom iets heel bijzonders: de brug geeft letterlijk een weergave van de emoties en eigenheid van de buurt. Lokale kennis en creativiteit maakt de stad op deze manier rijker en sterker.’

Bij de opening vertelden bewoners over hun eigen bijdragen en de teksten die op de brug zijn geplaatst. Bewoners Jikke Reiber en Pieter Stroop van Renen herdachten hun buurtgenoot Marinus Knulst. Hij heeft ook bijgedragen aan deze nieuwe brug, maar is gedurende het proces komen te overlijden. Hij was een trouwe participatievoorvechter en stond aan de wieg van veel IJburgse bewonersinitiatieven.