Home Overamstel School Spinoza20first dag gesloten na bedreiging

School Spinoza20first dag gesloten na bedreiging

0

Rector Jan Paul Beekman meldde woensdagavond dat middelbare school donderdag de deuren weer opent. De school was een dag gesloten vanwege een online bedreiging. Inmiddels is een minderjarige Amsterdammer aangehouden.

Dinsdagavond verscheen op sociale media een bericht over een schietpartij op de in 2015 opgerichte school aan de Wenckebachweg. De school zelf ontving geen bericht. De ochtend daarop mailde de schoolleiding ouders en leerlingen dat de school dicht zou blijven. Al aanwezige leerlingen en medewerkers werden naar huis gestuurd. Eindexamenleerlingen weken uit naar het Spinoza Lyceum in Amsterdam-Zuid om daar examens te doen.

Aanvankelijk zou de school ook op donderdag dicht blijven. Door de huidige situatie – de aanhouding – is het weer verantwoord de school weer voor medewerkers en leerlingen open te stellen. De verdachte zit nog vast en het onderzoek is nog in gang. In de regio Amsterdam waren dit jaar eerder twee ernstige (online) bedreigingen.

De Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef is bij elkaar gekomen naar aanleiding van de nieuwe meldingen. Op basis van de aanhouding van woensdag en ervaringen uit het recente verleden houdt de driehoek rekening met zogenaamd copy-cat gedrag. Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen.

De driehoek gaat op basis van dat scenario nu niet uit van een reële dreiging. Tegelijk zijn alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kan worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand is. De politie onderzoekt de meldingen en is vastberaden ook de daders van de nieuwe bedreigingen aan te houden. De aanhouding van woensdag bewijst dat ook online bedreigingen traceerbaar zijn tot de persoon.

Samen met de wethouder Onderwijs gaat de driehoek de bedreigde scholen helpen en ondersteunen. Scholen zijn zelf bevoegd om maatregelen te nemen, bij voorkeur in samenspraak met politie. De driehoek adviseert om de toegang tot de gebouwen scherper te controleren dan gebruikelijk. De politie kan daarbij assisteren.