Home Overzicht Schoolkinderen doen mee aan kunstproject ‘Meisje met de zwavelstokjes’

Schoolkinderen doen mee aan kunstproject ‘Meisje met de zwavelstokjes’

0

Kunstenaar Lucas De Man een grootschalige campagne gestart tegen de groeiende kinderarmoede in Nederland. De campagne bestaat uit een hedendaags ritueel dat wordt uitgevoerd met een speciaal luciferdoosje, gebaseerd op het sprookje ‘Meisje met de zwavelstokjes’. Hij roept alle Amsterdammers op om aan dit ritueel deel te nemen. Meer dan 10.000 Amsterdamse schoolkinderen werken in de komende maanden, als onderdeel van een kunstproject, mee aan het ‘Meisje met de zwavelstokjes’.


22 procent van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. ‘Kinderarmoede is een complex probleem, maar de oplossing start bij een maatschappelijk besef en een breed gedragen wil om dit tegen te gaan’, zegt Lucas De Man. Een campagneteam ontwikkelde een speciale kaars en luciferdoosje waarmee het aloude Andersen-sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ opnieuw wordt verteld. De zwavelstokjes worden aangestoken en er start een gesprek over kinderarmoede. Zo ontstaat een nieuw ritueel. De campagne richt zich niet alleen op kinderen. ‘Het is nadrukkelijk de bedoeling een dialoog tussen jong en oud tot stand te brengen’, aldus Lucas De Man.

Donkerste dag op 21 december 2021

Op 21 december, de kortste en donkerste dag van het jaar, worden Amsterdammers opgeroepen om massaal een kaars voor het raam te zetten. Stichting Nieuwe Helden van Lucas De Man wil kinderarmoede zichtbaar maken en het ritueel met het luciferdoosje kracht bijzetten. ‘Ieder kind mag gezien worden, we zetten de kinderen op de kortste dag van het jaar letterlijk in het licht. Laat dus geen kind in het donker staan en zet op 21 december een kaars voor je raam’, aldus Lucas De Man.

Meisje met de zwafelstokjes uikt overal op

Het meisje met de zwafelstokjes duikt in een moderne versie en op allerlei manieren op in het Amsterdamse straatleven. Zo werken Amsterdamse kinderen de komende maanden aan scholenprojecten en andere workshops. Meer dan duizend kinderen werken in december en januari tijdens het Amsterdam Light Festival samen met kunstenaar Aldo Brinkhoff aan een gigantisch beeld. Op 21 december is de première van een animatie van de eigentijdse versie van het sprookje, gemaakt door een team van kinderen met een animatieteam onder leiding van animator Mickey Cohen.

Kinderen interviewen prominenten

Een interviewserie over kinderarmoede onder regie van Tim van den Heuvel is vanaf Wereldarmoededag op zondag 17 oktober wekelijks te zien op onder andere op YouTube. Deze serie over kinderarmoede bestaat uit een interviews waarbij negen Amsterdamse basisschoolleerlingen van 11 jaar acht ‘decision makers’ uit de wereld van geld, economie en cultuur interviewen over hoe het kan dat in een van de rijkste landen ter wereld, kinderen in armoede leven. De geïnterviewden zijn onder andere Barbara Baarsma, Reda Belkadi, Prinses Laurentien van Oranje Brinkhorst, Marjolein Moorman, Margrite Kalverboer, Kiza Magendane, Marieke Fieten en Peter Hein van Mulligen.