Home Overzicht Wooncoöperatie Akropolis-IJburg zoekt deelnemers

Wooncoöperatie Akropolis-IJburg zoekt deelnemers

0

Op Centrumeiland IJburg gaat de vereniging Akropolis Amsterdam (VAA) zo’n dertig woningen bouwen, waarvan de helft voor 55-plussers. Het project wordt gerealiseerd in de vorm van een wooncoöperatie. Dat wil zeggen dat de toekomstige huurders ook gezamenlijk eigenaar worden van het project. Voor een groot deel zal het complex bestaan uit middeldure huurwoningen (tot 1.000 euro per maand), maar het streven is ook een aantal sociale huurwoningen te realiseren.

De Vereniging Akropolis Amsterdam (VAA) wil coöperatieve woonvormen voor ouderen helpen te organiseren en in hun ontwikkeling te ondersteunen. Het opzetten van dergelijke woonprojecten is best een uitdaging. Dat begint al met het bijeenbrengen van een groep ‘gelijkgestemden’ die met elkaar een woongemeenschap willen vormen. Even uitdagend zijn de contacten met de gemeente, woningcorporaties en andere betrokken partijen, het vinden van een geschikte locatie en – last but not least – financiering en betaalbaarheid.

Gezien de complexiteit van de projectontwikkeling ziet voorzitter Rob Bakker grote voordelen in een dergelijke samenwerking met een woningcorporatie als gebouweigenaar en bewoners verenigd in een beheercoöperatie. Hij hoopt in de toekomst vaker te kunnen samenwerken met woningcorporaties; de ervaringen zijn voor alle partijen positief.

Het nieuwe project, wooncoöperatie Akropolis IJburg is een ontwikkeling in eigen beheer. Bakker: ‘Dat betekent dat de toekomstige bewoners veel meer invloed hebben op het hele proces. We beginnen met een lapje zand en dat kan verder helemaal vormgegeven worden. We werken samen met ervaren ontwikkelaars en het wordt in dit geval een mix van meer generaties.’

In 2017 realiseerde de VAA in samenwerking met woningcorporatie de Alliantie zijn eerste complex: de Akropolistoren op Zeeburgereiland, een woontoren met 84 sociale en middeldure huurwoningen.

Heb je interesse of ben je betrokken bij coöperatieve woonvormen voor senioren dan kun je je aanmelden bij de VVA.

Check Akropolis IJburg | Vereniging Akropolis Amsterdam