Voor stadsdeelbestuurder Jan Bert Vroege was het vast ongebruikelijk vroeg: al om 8.45 uur in de ochtend een toespraak moeten houden. Deze keer voor de containeradoptanten uit die vrijdag 16 juni bij het Amstelstation op het punt staan in de bus te stappen voor een uitstapje.

Henny Reubsaet

Maar hij is keurig op tijd en behalve het gebruikelijke dankwoord vertelt hij dat er een nieuw stedelijke afvalplan vorige week geaccepteerd is door de gemeenteraad. De adoptanten zijn de eersten die er meer over zullen horen. Krijgen ze weer een mailtje van [email protected], schoonhouden is simpel.

In afwachting van vertrek heb ik diverse begroetingen en kennismakingen tussen de vrijwilligers kunnen gadeslaan. Ik hoor flarden van afval-gerelateerde gesprekken. ‘Prik jij ook zelf vuil of doe je vooral meldingen?’ ‘In welke straat ben jij actief?’ ‘Ik heb nu een kleine grijper gekocht want die van de gemeente vond ik heel onhandig.’ ‘Ja dat karton, dat was nogal wat in coronatijd hè.’

Dit jaar gaat de excursie naar het textielmuseum in Tilburg.
Ongeveer veertig van de ruim 700 containeradoptanten die actief zijn in Oost hebben de warmte getrotseerd en melden zich bij Joan Bongsomenggolo en Anna Rucekova van Afdeling Afval en Grondstoffen van de gemeente Amsterdam, de organisatoren van het uitstapje. Twee dagen eerder zijn deze dames al op pad geweest met de adoptanten van de twee andere gebieden waar ze verantwoordelijk voor zijn, Centrum en Zuidoost.

Ze hebben alles weer perfect geregeld. Net zoals bij de eerdere excursies naar het Botlekgebied en forteiland Pampus worden de adoptanten ook nu weer gastvrij onthaald met koffie en taart. Bij de koffie blijft afval het thema onder de buurtbewoners merk ik, maar dan gaat het specifiek over textiel als afval of over het recyclen van textiel. ‘Heb je ook gezien, dat de kleren die we in onze textielbakken gooien vaak eindigen op de stranden van Ghana?’ ‘Gek hè, dat wol tegenwoordig een afvalproduct is, vroeger was het juist zo duur.’ ‘Hier in het museum kun je zien wat kunstenaars met textiel doen, dat kunnen we natuurlijk ook als hergebruik beschouwen.’

Na de koffie wordt iedereen ingedeeld voor een rondleiding en krijgen we alle ins en outs van het museum uitgelegd, waarbij we de stoommachine en de wollen deken fabriek aan het werk zien (en vooral horen!). Met voldoende tijd ingepland om zelf nog overal rond te neuzen of juist om lekker buiten van het zonnetje te gaan genieten. Bij de lunch valt het me op dat er weer nieuwe kennismakingen tot stand komen. Containeradoptanten houden blijkbaar niet alleen van een schone stad, maar ook van ontmoetingen met hun collega-vrijwilligers.

Gebiedsvertegenwoordiger Joan vertelt dat de werving van nieuwe containeradoptanten tegenwoordig vooral via mond-op-mond reclame gaat. Veel mensen die zich aanmelden zijn al langer bezig met het schoonhouden van hun stukje straat en hebben via een andere actieve buurtbewoner toevallig gehoord over de ‘officiële’ adoptie van containers. De gemeente faciliteert de nieuwe adoptanten met handschoenen, een prikker, veger en blik, en een sleutel van de container om verstoppingen zelf te kunnen verhelpen. Als beloning krijgen ze jaarlijks een excursie aangeboden in de zomer en een borrel in de winter. Een aantal keren heeft de afdeling Afval en Grondstoffen ook een cursus georganiseerd voor de adoptanten. Vooral voor de cursus Gedragsbeïnvloeding was veel belangstelling geweest, want wat doet dat nou met de buren als ze jou regelmatig een stukje straat zien schoonmaken?

Joan is trots op Stadsdeel Oost, omdat het stadsdeel is met de meeste containeradoptanten van Amsterdam. Maar dat neemt niet weg dat Oost best nog zo’n duizend nieuwe aanmeldingen kan gebruiken. Een wens die de stadsdeelbestuurder ook al uitsprak.

In de nieuwsbrief voor de adoptanten lees ik dat er tussen maart 2022 en maart 2023 vijfendertig nieuwe aanmeldingen zijn geregistreerd. Met dit tempo zullen die 1000 nieuwe vrijwilligers niet snel gehaald worden. Dat betekent dus een extra taak voor de containeradoptanten: ze zullen hun mond-op-mond-reclame onder buurtbewoners om ook een container te adopteren moeten uitbreiden. Afgemeten aan het enthousiasme dat ik vandaag gezien heb en de communicatieve vaardigheden van de huidige adoptanten heb ik er alle vertrouwen in dat ze dat kunnen in Oost.

Check  amsterdam.nl/adopteereencontainer

Joan Bongsomenggolo en Anna Rucekova van Afdeling Afval en Grondstoffen