Een wandeling op een voorjaarszondag over begraafplaats De Nieuw Ooster. Onder leiding van dichter en gids Jos van Hest kun je zondag 23 april van twaalf tot een uur een route lopen langs tal van graven van schrijvers en dichters. Sommigen zijn alleen nog bekend omdat er een straat of een markt naar hen is genoemd. Potgieterstraat. Ten Katemarkt. Andere schrijvers wachten nog op een plein of steeg met hun naam. Maar hun graven kun je bezoeken.
Jos van Hest | Foto’s Edwin Butter
Bij elk schrijversgraf vertelt Jos van Hest kort iets over de schrijver die daar in de aarde ligt en hij leest een gedicht of een paar regels van die auteur voor. Dat zorgt voor een merkwaardige sensatie: even komt de dode schrijver met zijn of haar woorden weer tot leven.
De urn van Hella Haasse
Natuurlijk wordt de zerk van Jacques Perk bezocht, het graf met de stenen kat van Jan Mens, de stèle van schrijfster en feministe Cornélie Huygens. Zij verzette zich principieel tegen het huwelijk, trouwde toch op 54-jarige leeftijd en verdronk zich binnen een maand na haar bruiloft in een vijver in het Vondelpark. Je zult het graf zien van J.J.L. ten Kate die zo vreselijk gepest werd door Frederik van Eeden (Daar komt J.J.L. ten Kate! / Dankt den Heer met snarenspel / Voor Ten Kate, J.J. L.’). En de glanzende, blauwe urn van Hella Haasse (waarop in haar handschrift het begin van Oeroeg, haar debuut, is te lezen: ‘Oeroeg was mijn vriend. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en mijn jongensjaren, verschijnt zonder uitzondering het beeld van Oeroeg in mij.’) Hella Haasse heeft een gedenksteen in de Nieuwe Kerk, maar de urn van deze nog veel gelezen schrijfster is op De Nieuwe Ooster.
De kop van Guus
Maar wie leest de verhalen van Mary Dorna nog? Ooit werd haar stijl vergeleken met die van Willem Elsschot en Nescio, nu is ze een ten onrechte vergeten schrijfster. Haar verhalen zijn warmbloedig, geestig, antiburgerlijk en niet gedateerd. Een genot om te lezen. Als de tijd het toelaat, gaat de wandeling naar het graf van Nescio. In ieder geval wordt het graf van August Willemsen bezocht. Hij was een eminent schrijver en vertaler die in de ban raakte van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Zijn vertalingen werden bekroond met de Marinus Nijhoff-prijs, de hoogste prijs voor vertalers in Nederland. Zijn bekendste boek is ‘Braziliaanse brieven’, een hilarisch verslag van zijn reizen door Brazilië. Beroemd werden ook ‘De val’ (over zijn alcoholverslaving) en ‘De goddelijke kanarie’ (over het Braziliaanse voetbal). Bij zijn graf werd vorig jaar een bronzen beeld onthuld: de kop van Guus. Het beeld kon er komen dankzij een crowdfunding, maar het heeft er niet lang gestaan. Een stelletje criminelen op jacht naar brons heeft de kop gestolen.
Loop mee
Ook voor mensen die weinig of geen van deze schrijvers kennen, belooft het een bijzondere wandeling te worden vol weetjes, teksten, regels en anekdotes. De wandeling is gratis.
Meelopen? Geef je van tevoren op via [email protected]. De deelnemers verzamelen zich om zondag 23 april om 12.00 uur op het voorplein van De Nieuwe Ooster.