Home Overzicht Senioren, hoe kun je blijven doen wat je graag doet?

Senioren, hoe kun je blijven doen wat je graag doet?

0

Wil je contact en ervaring uitwisselen met leeftijdsgenoten? Hester en Marja van Wij Ouder Wijzer starten op 16 september een gespreks- en ontdekkingsgroep voor thuiswonende 55+ mensen in de Oba Linnaeusstraat.

Uitgangspunt is de levenservaring en kennis van de deelnemers zelf. Hoe ziet de kwaliteit van leven er voor jou uit is de vraag die centraal staat. ‘Je herkent ervaringen, komt op ideeën, wordt nieuwsgierig naar oplossingen van anderen.’

Leven is omgaan met veranderingen. Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk fit? Hoe verblijf je veilig je huis? Wat vind je belangrijk in de buurt? Hoe leer je omgaan met de digitalisering? Dat zijn vragen die in de bijeenkomsten aan de orde kunnen komen. ‘Gezamenlijk hebben we honderden jaren ervaring,’ zegt Hester, een van de groepsbegeleiders, ‘dan wil je niet dat er iemand voor de groep staat die je vertelt hoe het moet. Daarom gaan we zelf op zoek naar de antwoorden op dit soort vragen.’ Het programma Wij Ouder Wijzer draait al vijf jaar met succes in West en twee jaar in Oost.

Thema’s kunnen gezondheid, wonen, voeding en bewegen, sociale contacten, ritme en routine, tijdsbesteding, zingeving en zelf- en samenredzaamheid. ‘We gebruiken vaak de metafoor van een reis’, zegt Hester, ‘We gaan op reis langs verschillende onderwerpen, de groep bepaalt zelf hoe de reis eruit ziet. ‘Samen weten we meer.’

De methode is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam en heet Gezond en Actief Ouder Worden, een programma voor thuiswonende ouderen om aan hun gezondheid en welbevinden te werken. ‘Het is een zelflerende groep, geen cursus. Je leert door te doen. Je ontdekt veel, bijvoorbeeld dat hulp vaak heel dichtbij kan liggen.’

Er wordt niet alleen gepraat. Soms maken de deelnemers een levenslijn of collages, een overzicht van de verschillende activiteiten die iemand in de verschillende fases van het leven gedaan heeft, en hoe ze verder willen. ‘Mannen zijn welkom! Misschien moeten we meer klussen doen, al werkende wissel je dingen uit.’

Er worden acht bijeenkomsten georganiseerd. Wanneer de groep na die acht keer zelfstandig verder wil gaan kan dat: er zijn verschillende groepen met nieuwe activiteiten doorgegaan. Ze ontmoeten elkaar dan vaak maandelijks, de groepsbegeleiders bieden nog wat structuur, maar de activiteiten die men onderneemt, kiest men zelf en voert men zelf uit. Te denken valt aan wandelingen, museumbezoek, uitwisseling van tips voor boeken, activiteiten in de stad of natuur, gezamenlijke uitjes, gesprekken over zingeving.

In een vorige serie stond tijdens een bijeenkomst de vraag centraal of opruimen een opgave was of een opluchting. Je leert van elkaars ervaringen, je kunt kennis delen, tips; je zoekt gezamenlijk uit waar je informatie kunt vinden. Soms krijg je ‘huiswerk’ mee, om iets uit te zoeken bijvoorbeeld of om over na te denken. OP de volgende bijeenkomst vertel je daarover. Ook hier geldt: de groep kiest zelf onderwerpen en hoe deze te onderzoeken.

Wij Ouder Wijzer is een burgerinitiatief, opgezet door en voor senioren. De serie bestaat uit acht bijeenkomsten, en start op vrijdag 16 september, van 10.30 tot 13.00 uur i n de Oba Linnaeusstraat. Geef je snel op, vol is vol.

Aanmelden bij Hester Smid: [email protected] 06 1239 9435 en Marja Peltenburg: [email protected] 06 2840 0764

Wij Ouder Wijzer is op zoek naar mensen die in de nabije toekomst groepsondersteuners willen worden. Een goede manier om te bekijken of dit begeleiden van een groep leeftijdsgenoten iets is dat je leuk vindt, is om deel te nemen. Ervaring in het begeleiden van groepen is prettig, belangrijker is de bereidheid ook je eigen ervaringen en vragen in het leven ten dienste van de groep in te brengen, want we doen het samen. Geef bij de aanmelding aan of je ook geïnteresseerd bent om groepsondersteuner te worden.