Home Overzicht Slogan van Vrijwilligers Centrale: ‘Jij. Wij. Blij.’

Slogan van Vrijwilligers Centrale: ‘Jij. Wij. Blij.’

0
Nettie Sterrenburg en Ida van Koolwijk van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

Jij. Wij. Blij. Ik kende de slogan nog niet, maar na het bijwonen van de opening van het nieuwe pand van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam op 22 september zal ik deze kernwoorden van de VCA niet snel meer vergeten.

Henny Reubsaet

Abdelhamid Idrissi, Amsterdammer van het Jaar 2018, verzorgt de opmaat voor de opening. Zijn Stichting Studiezalen is actief op zo’n veertig plekken in de stad en biedt inmiddels meer dan huiswerkbegeleiding aan basisscholieren. Sinds de start in 2010 is de stichting meegegroeid en nu vormen ook middelbare scholieren, studenten en zelfs hun ouders de doelgroep. Kern van zijn verhaal: ‘Zonder vrijwillige lesgevers en huiswerkbegeleiders kan ik mijn stichting wel opdoeken. En zonder de ondersteuning door de Vrijwilligers Centrale Amsterdam was mijn stichting nooit zo groot geworden.’

Directeur van de VCA Henriette van der Meij legt daarna het accent op het plezier dat vrijwilligerswerk oplevert, voor zowel begunstigde als vrijwilliger. En voor haar medewerkers, die een zo goed mogelijke koppeling proberen te verzorgen tussen maatschappelijke organisaties en potentiële vrijwilligers. Inderdaad, de uitleg van de slogan Jij. Wij. Blij. Iederen krijgt een boekje met die titel mee.

Tot mijn verrassing is de Accu Fanfare uitgenodigd om te zorgen voor een vrolijke noot tijdens de opening. Natuurlijk is de fanfare actief in de hele stad, maar ik merk dat ik er trots op ben dat ze uit Oost komen! Voel ik me helemaal thuis hier op de Rozenstraat 206.

Op 1 oktober fietst VCA langs vijf buurtorganisaties op IJburg.

Vervolgens ga ik op zoek naar Nettie Sterrenburg en Ida van Koolwijk. Op VCA.nu heb ik gelezen dat deze dames op zaterdag 1 oktober een fietstocht in IJburg organiseren. Tussen 11.00 en 13.00 uur gaan ze langs bij vijf organisaties die nog wat extra vrijwilligers kunnen gebruiken. De dames blijken druk bezig te zijn met hun taken als gastvrouw voor de bezoekers van de opening, maar maken toch even tijd vrij voor mijn vragen.

Ze zijn binnen VCA de medewerkers die zich actief inzetten voor Oost, Nettie als organisatieadviseur en Ida als bemiddelaar. Met de fietstocht willen ze wat extra aandacht aan IJburg geven. ‘Vrijwilligerswerk is een goede manier waarop nieuwe bewoners hun wijk en buurtbewoners kunnen leren kennen. En zo geven we ook bekendheid aan de maatschappelijke organisaties die er actief zijn.’

‘Wist je dat we ook vaste spreekuren in Oost hebben?’, vraagt Nettie. Elke donderdagochtend is Ida in het gezondheidscentrum op IJburg en elke dinsdag is ze te spreken in Post Oost aan de Wijttenbachstraat. ‘Maar, het leek ons leuk om er ook eens op uit te gaan, en zo zijn we op het idee voor een fietstocht gekomen, de IJlandroute hebben we die gedoopt.’

Ze starten hun tocht vanuit de Wereldhuiskamer van SET, een wooncomplex aan de Erich Salomonstraat waar sinds 2018 zowel statushouders en studenten wonen. Na de koffie en wat lekkers, bij mooi weer in de Community Gardens van SET, gaat het verder langs de FlexBieb, de voetbalkantine, het tassenatelier, de buurtkamer en de kunstgalerie.

Stiekem hopen ze dat deelnemers zo enthousiast worden over het aangeboden vrijwilligerswerk dat ze meteen aan de slag willen… Via de website SET-IJburg.nl ontdek ik dat dat geen grapje is. Op 1 oktober staat gezamenlijk tuinieren op het programma. De statushouders daar zullen de woorden Jij. Wij. Blij. inmiddels wel kennen, en zo niet, dan zullen Nettie en Ida die VCA-slogan ongetwijfeld over weten te brengen.

  • Wil je meefietsen? Aanmelden via vcatraint.nu of bel Ida 06 3832 6317.
  • Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op www.vacaturebank.vca.nl of bel voor een persoonlijk gesprek in Oost 06 3832 6317.
  • Vragen over alles rondom het werken met vrijwilligers? Bel 06 1492 7879.