Home Overzicht Sluishuis op IJburg bekroond tot Woongebouw van het Jaar

Sluishuis op IJburg bekroond tot Woongebouw van het Jaar

0

Sluishuis op IJburg is bekroond tot Woongebouw van het Jaar. Dat werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2022. De jury vindt het een slimme keuze om het kenmerkende Amsterdamse bouwblok als uitgangspunt te nemen en dit te vervormen naar de plek. Op die manier onstaat een relatie met zowel de woonwijken van de historische stad, als de locatie van het Sluishuis.

De snede in het blok laat water toe in het binnengebied, kabbelend tegen de houten trappen en steigers. Het viel de jury tijdens het bezoek op dat op dit binnenplein een grote levendigheid heerste. De publieke ruimte die het project aan het stadsdeel toevoegt, ook met het steigerlandschap aan de buitenzijde van het blok, is een grote troef, al vermoedt de jury dat het ook een kwetsbare ruimte is. Het water maakt, doordat het woongebouw het omsluit en door de fraaie door- en uitzichten sterk deel uit van de beleving van de plek.

Tot in de detaillering laten BIG en Barcode Architects met dit project vakmanschap zien. Sluishuis voegt verder een grote dichtheid en diversiteit in woningen toe aan het gebied. In typologie voegt het woonblok daadwerkelijk iets toe aan het repertoire van de Nederlandse woningbouw. Op meerdere vlakken vindt de jury Sluishuis een voorbeeld stellen en verschillende argumenten afwegend constateert ze dat dit project Woongebouw van het Jaar 2022 is.