Home Overzicht Snorfiets op rijbaan: meer veiligheid en doorstroming

Snorfiets op rijbaan: meer veiligheid en doorstroming

0

Het was even wennen en er waren vraagtekens, maar de verplaatsing van snorfietsers naar de rijbaan heeft een positief effect op de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer.

Sinds begin april rijden snorfietsen rijden op de meeste wegen binnen de ring op de rijbaan in plaats van op het fietspad. De toegenomen populariteit van de snorfiets maakte het nodig om de maatregel in te voeren. Samen met het toenemende fietsgebruik leidde dit vooral op de smalle fietspaden tot onveilige situaties en slechte doorstroming.

Snorfietsers blijken zich goed aan de maatregel te houden en fietsers zijn positief over de ruimte die op de fietspaden is ontstaan. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de maatregel.

Van 100 ongevallen in zeven maanden vorig jaar naar 29 dit jaar

Het aantal geregistreerde ongevallen met letsel waar een snorfietser bij betrokken was, is sinds april sterk gedaald. In de periode april tot en met oktober ging het in voorgaande jaren om gemiddeld 100 ongevallen, nu zijn het er 29. Daarbij kunnen naast de maatregel ook andere factoren zoals weersomstandigheden en minder snorfietsgebruik een rol spelen.

Ook het totaal aantal conflicten tussen snorfietsers en andere weggebruikers, vooral fietsers, is flink afgenomen. Uit een reistijdanalyse blijkt dat de komst van snorfietsen op de rijbaan geen negatieve invloed heeft op de doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer.

4.270 boetes voor niet rijden op rijbaan

Eind oktober gebruikte 80 procent van de snorfietsers de rijbaan waar dat was voorgeschreven. Ook hield 85 procent zich aan de helmplicht, zo blijkt uit metingen op straat. Tussen april en oktober zijn er door gemeentelijke handhavers 4.270 boetes opgelegd voor het niet rijden op de rijbaan of het dragen van de helm waar dit verplicht is. De gemeente houdt de komende tijd goed in de gaten of deze verbeteringen blijvend zijn. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor digitale handhaving.