Het Beukenplein heeft een nieuwe Italiaanse aanwinst. Spazio Lunchroom & Pizzeria op nummer negen serveert authentieke Napolitaanse pizza’s én de minder bekende, maar razend populaire Panuozzo: een warm Italiaans broodje van pizzadeeg, rijk belegd en vers uit de oven. De zaak opende enkele maanden geleden haar deuren en trekt inmiddels een vaste stroom buurtbewoners en voorbijgangers aan.
Arie Martijn Schenk
‘De locatie sprong meteen in het oog, na wat zoeken viel alles op z’n plek’, vertel eigenaar Gordana. ‘Ik kende Oost al van vroeger – de Madurostraat, om precies te zijn – en keerde graag terug om hier onze zaak te openen.’ Inmiddels staan de deuren van dinsdag tot en met zondag van tien tot tien open voor buurtgenoten, lunchliefhebbers en pizzaliefhebbers.
Vanaf 16.00 draait de pizzabakker op volle toeren. Een echte Napolitaanse vakman met vijftien jaar ervaring. De elektrische oven – met smaak van een houtoven – komt rechtstreeks uit Italië. ‘De oven is handgemaakt, goedgekeurd door de Italiaanse vereniging van authentieke pizzaioli’, vertelt Gordana. ‘Onze oven verwarmt tot een knapperige 450 graden. Elke pizza krijgt zo een heerlijke smaak.’
Op het menu: klassiekers én verrassingen. Twee gasten zitten op het terras en zijn net klaar met eten. ‘De pizza salsiccia knalt met fior di latte, worst en gele kerstomaatjes’, zegt buurtbewoner Iris. ‘Ik bestel ook wel eens en dan neem ik de pizza tartufo nero met onder andere truffelcrème, coppa ham en burrata.’
Voor groenteliefhebbers ligt de pizza ortalana klaar, met een kleurrijk palet aan groenten. Gordana licht toe: ‘Als je van pittig houdt, dan wacht de diavola met salami piccante. Bij de pizza capricciosa en quattro formaggi krijgen we vaak complimenten van terugkerende gasten – bij die laatste smelt een vijfde kaas zelfs langs de rand.’
Naast de pizza’s bakt Spazio ook panuozzo – Italiaanse sandwiches gemaakt van pizzadeeg. ‘De versie met rundercarpaccio loopt hard, net als die met coppa di Parma en mozzarella. Vegetariërs kiezen vaak de panuozzo vegetariano.
Veel producten komen twee keer per week vers uit Italië, zoals tomaten, kazen en basilicum. De smaken brengen Italië naar het Beukenplein. Zelfs Madelon en Boris, vaste gasten én Italië-gangers, schuiven hier graag aan: ‘We komen net van vakantie – maar deze smaken doen daar niet voor onder.’
Service blijft een speerpunt. Vriendelijkheid, aandacht voor allergieën en altijd een glimlach. Gordana zegt het eenvoudig: ‘Als iemand binnenkomt, voelt die zich welkom en als de pizza goed smaakt, dan komen ze terug. Of nemen ze iemand mee.’
Spazio, Lunchroom & Pizzeria, Beukenplein 9