Home Overzicht Spinozafietsroute laat je nadenken over mens en natuur

Spinozafietsroute laat je nadenken over mens en natuur

0

Als je fietsen graag combineert met filosofie over mens en natuur kun je de Spinoza fietsroute volgen. Dit is een route door Amsterdam langs speciale Spinozabanken waar je kunt luisteren naar een podcast over dieren, planten en microben in de stad en de relatie tot de mens. De fietsroute is ontworpen door filosoof Nanda van Bodegraven. Het is onderdeel van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond.

De banken zijn voorzien van een speciale armleuning in de vorm van een dier of plant die in de omgeving van de bank te vinden is. Deze leuningen zijn gemaakt van afvalplastic en ontworpen en geprint door de 3D-printer van Plestik uit Noord. De podcast nodigt je uit op de bank te reflecteren over de plaats van de mens in de natuur. Medewerkers van Artis geven informatie over het organisme dat te zien is in de armleuning, maar ook wetenschappers en buurtbewoners komen in de podcast aan bod. Via QR-codes op de leuning is de podcast te beluisteren op je eigen telefoon, met je eigen oordopjes of koptelefoon.

In de Darwintuin staat een Spinoza bankje dat precies in het midden op de route ligt. Daarnaast zijn de bankjes ook in het Oosterpark en in park Frankendael. ‘En er staat er zelfs een op het Oranje-Vrijstaatplein voor ons stadsdeelkantoor’, zegt stadsdeelbestuurder Ivar Manuel. ‘Als bioloog kan ik zo’n initiatief waarbij filosofie, biologie en kunst samen komen enorm waarderen. We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan deze bijzondere fietsroute.’

Filosoof Nanda van Bodegraven en stadsdeelbestuurder Ivar Manuel bij het Spinozabankje in het Dawinplantsoen.

Met de Spinoza route wil filosoof Nanda Bodegraven laten zien dat er zelfs in een stad als Amsterdam niet alleen mensen leven. ‘Door enkele dieren en planten uit te vergroten en een podium in de mensenwereld te geven, kunnen we ervaren dat we onderdeel zijn van de natuur. Dit kan zorgen voor geluk. Een van de gedachten van Spinoza die aanleiding zijn voor dit project. De banken zijn in mijn ogen nog maar het begin van zijn manier van denken onderzoeken en verspreiden, het smaakt naar meer.’

Spinoza is de aanleiding van dit onderzoek. Hij vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. De fietstocht start bij het Spinozabeeld op de Zwaneburgwal en gaat langs groene fietspaden en prachtige uithoekjes via Artis naar de Bijlmer. De fietstocht is een vervolg op een ander filosofisch kunstproject waarbij er op tien stoeptegels in hartje Amsterdam quotes te vinden zijn van filosofen uit de zeventiende eeuw, om Amsterdam als vrijdenkersstad te eren.

Check vrijheidvanamsterdam.nl | humanistischverbond.nl