Home Groen Sporen van Otter gevonden op IJburg

Sporen van Otter gevonden op IJburg

0

Net als in Groningen en Zwolle is de otter nu ook gesignaleerd in Amsterdam. Het waterdier zwom meer dan vijftig jaar niet in hoofdstedelijk water.

Voor stadsecoloog Geert Timmermans staat vast dat de sporen die afgelopen weekend op IJburg zijn gevonden van een otter zijn. ‘Ze kunnen tien tot twintig kilometer per nacht afleggen en daarom is het nog niet zeker dat de otter zich hier nu gevestigd heeft.’ Timmermans verwacht de otter niet op korte termijn binnen de grachtengordel, maar volgens hem is het een kwestie van tijd voordat dat de otter weer terug is in Amsterdam. ‘We hebben al wildcamera’s bij Diemen en gaan ze nu ook in IJburg plaatsen.’

In Amsterdam werd de otter begin jaren zestig voor het laatst gezien in het Amsterdamse Bos. Door de slechte waterkwaliteit,  de jacht en aanrijdingen verdwenen de roofdiertjes in 1988 helemaal uit Nederland. In 2002 keerden ze terug na te zijn uitgezet in de provincie Overijssel. De otters bleven, verschenen op meer plekken in Nederland en kregen jongen in het Naardermeer en de Nieuwkoopse Plassen.

Devi Jannin van de Zoogdiervereniging op Twitter