Home Overzicht Splinter

Splinter

0

Zondagochtend op de steiger bij de nijlpaardenbrug. Een groep mensen stond zich uit te kleden. Bij de dames in verscheen afhankelijk van leeftijd en figuur bikini of zwempak, er de weinige mannen onthulden hun zwembroeken. Het was de voorbereiding voor hun nieuwjaarsduik. Een week na de jaarwisseling.

Er kwam een man aanfietsen die duidelijk opkikkerde van dit beeld van een steiger vol zich ontkledende vrouwen. Hij stapte af en een vrouw in een scherpgesneden bikini met een roze badmuts op wenste hem prettig nieuwjaar en vroeg of hij ook kwam zwemmen.

Nee, hij kwam alleen solidair zijn. Dit was toch zwemmen uit solidariteit met de vluchtelingen in Griekenland? Niet dus, dit zwemmen voor de gezelligheid zei de roze badmuts. Griekenland zal wel bij een steiger verderop zijn.

Uit de richting die ze aanwees, kwam net een groep tv-mensen aanlopen, met een cameraman, geluidsman, een paar meelopers en een echte bn-er. Splinter, gehulde in een kleurrijk geelbruin gevlekt kostuum dat zijn bedoeling om op te vallen volledig waarmaakte.

Splinter is zoon van Bart Chabot, radio- en tv-icoon, zenuwpees. Herman Brood, biograaf en dichter voor wie ik ooit eens ben ingevallen voor die linkse VPRO-radio toen hij niet kwam opdagen, maar dit terzijde.

De man stapte op zijn fiets en reed de aangewezen richting op, de tv-mensen staken de nijlpaardenbrug over en de zwemmers gingen het koude en vervuilde water in. Zij liever dan ik.

Ik blijf bij mijn standpunt: Als God had ik gewild dat ik zou gaan zwemmen had hij mij wel als vis geschapen

en het is maar dat U het weet.