Home Indische Buurt Sporen uit het verleden

Sporen uit het verleden

0
Deze bank vormt samen met de gedenkplaat in het plantsoen het monument voor de gedeporteerde Joden bij het Muiderpoortstation.

Buurtbewoners verzamelen zich op donderdag 9 november op het Oosterspoorplein om de Kristallnacht te herdenken. Die vond in de nacht van 9 op 10 november 1938 plaats in nazi-Duitsland. Om 16.30 uur begint de herdenking bij het monument. Na afloop is er de mogelijkheid tot napraten in Havo De Hof, naast de brandweerkazerne in de Dapperstraat.

Er verschijnen regelmatig berichten in de pers dat de kennis over de Holocaust afneemt, of zelfs ontkend wordt dat de Holocaust plaatsgevonden heeft. Vanaf station Muiderpoort zijn ruim 11.000 Joodse bewoners gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Oost liggen veel sporen  die herinneren aan de razzia’s. Volgend jaar wordt aan de Plantage Middenlaan het Holocaust Museum geopend.

Zullen wij nog weten/Dat wij ons vergeten/Zijn vergeten?
Die tekst van Victor van Vriesland op het monument is een goede basis om te rouwen, te leren, verhalen te vertellen en herinneringen te verankeren. Kom op 9 november naar het Oosterspoorplein en neem een bloemetje, steentje of kaarsje mee.