Amsterdamse sportparken spelen een steeds grotere rol in het leven van stadsbewoners. De stad groeit, ruimte wordt schaarser en de behoefte aan toegankelijke sport- en beweegplekken neemt toe. Volgens het visiedocument ‘Amsterdamse sportparken: gastvrij & verbonden – Beweging richting 2035’ staan sportparken voor een transformatie. De gemeente zet in op multifunctioneel gebruik, duurzaamheid en sociale verbinding, zodat alle Amsterdammers – georganiseerd of ongeorganiseerd – gebruik kunnen maken van deze sportlocaties.
Arie Martijn Schenk
In de stadsdelen Oost en Centrum liggen grote kansen om sport en bewegen verder te integreren in de stedelijke ontwikkeling. De gemeente erkent dat de druk op sportvoorzieningen in deze stadsdelen hoog is, terwijl in Centrum de mogelijkheden voor buitensport schaars zijn. Het Marineterrein wordt in het rapport genoemd als een kansrijke locatie om sport en bewegen als buurtfunctie toe te voegen.
Sportparken in Oost: intensiever en veelzijdiger gebruik
Volgens het visiestuk herbergt Oost enkele van de grootste en meest gebruikte sportparken van de stad. Sportpark Middenmeer-Voorland, dat 40 hectare beslaat, biedt een combinatie van sport, recreatie en groen. De gemeente wil dit park versterken als landschappelijk sportpark met ruimte voor natuur, wandelroutes en sportvelden. Ook Sportpark Diemerpark krijgt extra sportruimte, waarmee de gemeente inspeelt op de groeiende vraag naar buitensport in het gebied.
Multifunctioneel gebruik, duurzaamheid en sociale verbinding
Sportpark Zeeburgereiland (Sportheldenbuurt) fungeert als een voorbeeld voor de toekomst. In het visiedocument prijst de gemeente dit sportpark vanwege de integratie van verschillende sporten, zoals skateboarding, 3×3 basketbal en padel, gecombineerd met een openbare functie. Een sportregisseur houdt toezicht en zorgt dat het gebruik van het park optimaal blijft. Dit concept kan mogelijk ook op andere sportparken worden toegepast.
Daarnaast staat Sportpark Drieburg op de lijst voor optimalisatie. De gemeente geeft aan dat een herindeling nodig is om het park efficiënter te benutten en aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.
Meer dan sport: sportparken als sociale hubs
Uit het rapport blijkt dat sportparken in de toekomst een bredere maatschappelijke rol krijgen. Naast georganiseerde sport moeten deze plekken toegankelijk zijn voor informele sporters, buurtinitiatieven en sociale projecten. In het visiedocument benadrukt de gemeente dat sportparken kunnen functioneren als ontmoetingsplekken, buurthuizen en zelfs werkplekken.
Een belangrijke ontwikkeling is de koppeling tussen sport en zorg. Sportparken kunnen een rol spelen in revalidatie, preventieve gezondheidszorg en welzijnsprogramma’s. Denk aan fysiotherapie, beweegprogramma’s voor ouderen en sportactiviteiten voor mensen met een beperking. In sommige sportparken wordt geëxperimenteerd met het concept van een ‘beweeghuis’, waar sportprofessionals en zorgverleners samenwerken om bewoners gezonder te maken.
Duurzaamheid en innovatie in sportparken
Het visiedocument benadrukt de rol van sportparken in de duurzaamheidsambities van Amsterdam. Sportparken kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en vergroening door slimme inrichting en innovaties. Energieopwekking via zonnepanelen op clubhuizen en tribunes, slimme verlichting met bewegingssensoren en regenwateropvangsystemen verkleinen de ecologische voetafdruk. Meer bomen en schaduwplekken verminderen hittestress, terwijl natuurlijke begroeiing de biodiversiteit vergroot.
Volgens het rapport kunnen sportparken ook worden ingezet voor innovatieve sportconcepten. In Zuidoost komt bijvoorbeeld een Rooftop Sports Park, een sportterrein op een parkeergarage. Dit idee kan mogelijk ook in andere delen van de stad worden toegepast, bijvoorbeeld in verdichte gebieden zoals Oost en Centrum.