Carolien de Heer opende de regionale voorronde voor de Unity Euro Cup 2024 bij AVV Zeeburgia op sportpark Middenmeer. Via een symbolische aftrap van de stadsdeelvoorzitter samen met FC Utrecht speelster Lisa van der Most ging het toernooi van start. De Unity Euro Cup is een EK voor vluchtelingen, bedoeld om mensen die zwaar zijn getroffen door oorlog, conflict, discriminatie of vervolging via voetbal een positieve ervaring te bezorgen.

Arie Martijn Schenk

‘Voetbal is een taal die iedereen spreekt en begrijpt’, aldus Carolien de Heer, ‘Het is prachtig om te zien hoe voetbal mensen kan samenbrengen en een gevoel van gemeenschap kan creëren, vooral voor degenen die hun thuis hebben moeten ontvluchten. Ik waardeer het initiatief van de KNVB enorm en ben trots dat we dit mooie evenement in ons stadsdeel mogen aftrappen bij Zeeburgia.’

Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer te midden van Utrecht-speler Lisa van de Most en Huub Wilbrink, voorzitter van Zeeburgia bij de start van de voorronde.

Met bijna 160 deelnemers, met en zonder vluchtverleden, belooft het toernooi een dag vol sportieve hoogtepunten te worden op sportpark Middenmeer. ‘Er komen eerder meer dan minder deelnemers opdagen bij deze dagen’, vertelt Carlijn van de KNVB. De wedstrijden worden geleid door statushouders die via het ‘Refugee Referee’ programma van Zeeburgia zijn opgeleid tot clubscheidsrechters. Veel van deze scheidsrechters komen van de naastgelegen woningen direct naast het veld van Zeeburgia. Een mooie kruisbestuiving.

‘Zeeburgia is van oudsher een echte volksclub waar iedereen welkom is’, aldus voorzitter Huub Wilbrink. ‘Dat geldt ook voor nieuwe Amsterdammers. Ik ben enorm trots dat we deze voorronde kunnen hosten en laten zien hoe het ook kan. Sport verbindt, zowel op als naast het veld. We hopen dat dit andere clubs inspireert. Daar blijven we ons voor inzetten en werken daarmee goed samen met de gemeente.’

Vluchtelingen naar EK in Nyon in Frankrijk

Naast het plezier en de sportiviteit staat er ook iets op het spel vandaag bij het evenement bij Zeeburgia: de kans om geselecteerd te worden voor het team dat Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de Unity Euro Cup in Nyon in oktober. Het team dat Nederland vertegenwoordigt zal bestaan uit twaalf spelers, waaronder minimaal acht statushouders. Wie in de uiteindelijke selectie terechtkomt, blijkt tijdens de landelijke finale in september.

Het voorrondetoernooi bij Zeeburgia in Oost staat in het teken van Wereldvluchtelingendag op 20 juni. Na de sportieve activiteiten kunnen de deelnemers genieten van de openingswedstrijd op een groot scherm van het Nederlands elftal op het EK tegen Polen en kunnen de deelnemers tevens zien of voormalig Zeeburgia speler Ryan Gravenberch vandaag meedoet.