Home Overzicht Stadgenoot betreurt negatieve berichtgeving over Stek Oost

Stadgenoot betreurt negatieve berichtgeving over Stek Oost

0

Bij Stek Oost, het wooncomplex aan het Ringslangpad bij de Kruislaan gaat er veel mis. Volgens een artikel in Het Parool liggen er twintig aangiften, onder meer vanwege aanranding en geweld. Maar in het complex naast Zeeburgia, waar statushouders en Nederlandse jongeren samenwonen, is het een opeenstapeling van incidenten die voor de onveilige sfeer zorgt.

In Stek Oost wonen sinds eind 2018 125 jonge statushouders en 125 Nederlandse jongeren samen. In anderhalf jaar tijd zijn er twintig aangiftes door bewoners en oud-bewoners gedaan. Dat bleek vorige week uit antwoorden op vragen in de gemeenteraad. Volgens bewoners is het elke paar weken raak.

‘Bij een bezoek aan Stek vliegen de verhalen je daarentegen om de oren’, schrijft Het Parool. Uit gesprekken met tientallen bewoners komen allerlei incidenten naar voren, ook die waarvan geen aangifte is gedaan. Alle incidenten worden bevestigd door verhuurder Stadgenoot. Dit jaar zijn er negen meldingen bij de verhuurder binnengekomen, al zegt een woordvoerder dat niet alles gemeld wordt. In totaal zijn drie bewoners uit hun huis gezet.

Het blijkt dat vooral Nederlandse vrouwelijke bewoners zich onveilig voelen. In eerste instantie deden ze enthousiast mee in de gemeenschap van Stek Oost, hebben ze zich na vervelende ervaringen teruggetrokken. Van het idee dat statushouders en Nederlandse jongeren met elkaar mengen en een band opbouwen komt dan niets terecht.

Verhuurder Stadgenoot betreurt de negatieve berichtgeving. Al langdurig wordt op negatieve wijze over Stek Oost bericht en dat heeft impact op de huidige bewoners. ‘Met elkaar en met alle betrokken instanties doen zij er alles aan om daar prettig samen te wonen. Stek Oost heeft onze volle aandacht. Wij zijn voortdurend met partijen als de gemeente in gesprek, onder andere over de samenstelling en de verhouding van statushouders, starters en studenten.’