In 1848 werd Pieter Scheltema, alias Piet Perkament, officieel benoemd tot de eerste gemeentearchivaris van Amsterdam. Zondag 16 april viert het Stadsarchief Amsterdam zijn 175-jarig bestaan met een Open Dag voor jong en oud, vol gratis activiteiten: lezingen, workshops en een kinderprogramma. Doe mee met de grote Amsterdam Quiz of ga op zoek naar jouw familie in het Starterslab Familieonderzoek. Kinderen kunnen archivaris worden voor één dag en hun archiefdiploma halen. Iedereen is van harte welkom.

Het Stadsarchief

is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met meer dan 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven.

Veel te zien en beleven op de Open Dag

De 175ste verjaardag van het Stadsarchief is een goed moment om terug te blikken én vooruit te kijken. Wat kan het Stadsarchief voor jou betekenen en wat is eigenlijk het belang van een goed archief? Een greep uit het programma van de Open Dag op zondag 16 april van 10.00 tot 17.00 uur.

Directeur Bert de Vries verzorgt de opening, gevolgd door een voordracht van Gershwin Bonevacia, dichter, spokenword artiest en voormalig stadsdichter van Amsterdam.

Achter de schermen van Verborgen Verleden. Harmen Snel ontving tientallen keren bekende Nederlanders in het Stadsarchief voor het programma Verborgen Verleden. Hoor meer over de opnames, de gesprekken en de anekdotes.

In een gesprek met Migiza Victoriashoop, hoofd Collecties, blikt oudburgemeester Job Cohen terug op zijn familiegeschiedenis die al eeuwenlang is verbonden met de stad Amsterdam. Sporen daarvan zijn terug te vinden in het Stadsarchief. Zo vertelt een 17e eeuws archiefstuk over zijn voorouder Sadic die uit Belgrado naar Mokum vluchtte.

Amsterdam Quiz in samenwerking met tijdschrift Ons Amsterdam. Hoeveel weet jij over Amsterdam? Test je kennis over de Amsterdamse geschiedenis en win mooie prijzen!

Starterslab voor familieonderzoek. Wilde je altijd al meer weten over je familie? Pak dan nu je kans, schuif aan bij het Starterslab en stel je vragen aan onze medewerkers. Je kunt ook ter plekke direct aan de slag.

Voor kinderen hebben we een leuke speurtocht: word Archivaris voor één dag! Doe mee en haal je archiefdiploma.

Wist je dat we een Schatkamer en Filmzaal hebben? Dwaal door de indrukwekkende Schatkamer en ontdek meer over Rembrandt, Anne Frank of Johan Cruyff en hun tijden. Bewonder de Middeleeuwse charterkast en volg Amsterdam van kleine nederzetting tot de wereldstad van nu. In de Filmzaal kun je doorlopend films zien uit onze collectie. Neem plaats op een van de pluche stoelen en verwonder je over het Amsterdam van vroeger. De getoonde films zijn alleen deze dag te zien!

Bekijk ons Restauratieatelier, speciaal voor de Open Dag is deze werkplaats open voor publiek.

Tijdens de Open Dag zijn er maar liefst drie te zien

Zie hoe de wonderlijke uitvindingen van Jan van der Heyden de 17eeeuwse stad veiliger maakten in de tentoonstelling: Amsterdam in Vuur en Vlam. De uitvindingen van Jan van der Heyden (16371712). Met de KinderKijkRoute waarin kinderen op zoek gaan naar spannende details en weetjes, een brandblusspel spelen en in een werkplaats zelf aan de slag gaan met bouwen, puzzelen en uitvinden.

Lees wat stadsverbeteraar Piet van Eeghen heeft betekend voor Amsterdam in Piet van Eeghen (18161889) en de metamorfose van Amsterdam.

Bekijk in de Hal de expositie Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos over de Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos in de Tweede Wereldoorlog.

Iedere bezoeker kan in de hal een ijsje halen bij de ijscowagen van IJssalon Monte Pelmo! Zolang de voorraad strekt…