Home Overzicht Stadsdeelcommissie wil snel beter openbaar vervoer op IJburg

Stadsdeelcommissie wil snel beter openbaar vervoer op IJburg

0

Nog steeds is met grote regelmaat de verbinding met tram 26 naar IJburg verstoord. Vervangend vervoer komt laat en de informatievoorziening is ver onder de maat. De stadsdeelcommissie vindt het volstrekt ongeloofwaardig van GVB en gemeente Amsterdam om op de bestaande voet door te gaan. Er moet naast tram 26 snel een structurele oplossing komen voor een alternatieve, parallelle vervoerslijn.

De problemen met de verbinding met tram 26 zijn bekend. Wissels bij het opstelterrein zijn verouderd en kwetsbaar. Ook de seinaansturing voor het in rijden van de tunnel is verouderd waardoor storing en vertraging ontstaat. De tunnel werkt als een flessenhals in de dienstregeling en door de vertraging kan een tramfile ontstaan.

‘Er is echter geen alternatief voor lijn 26 en vervangend vervoer is altijd te laat. Deze film zijn IJburgers na jaren van ongemak en gedoe helemaal zat en wij steunen hen erin’, stelt de commissie. ‘De onrust en schade is aanzienlijk voor de bewoners die steeds maar weer niet op tijd op school zijn, op hun werk, in het ziekenhuis, in de trein of waar dan ook. Zij moeten steeds maar weer excuses maken en ondervinden er nadeel van.’

‘Het is volstrekt ongeloofwaardig van GVB en Gemeente Amsterdam om op de bestaande voet door te gaan, vindt de commissie. ‘Wij steunen de eis van de bewoners dat er nu snel een structurele oplossing voor een alternatieve, parallelle vervoerslijn komt naast de tram 26.’ De commissie denkt onder meer aan een oplossing met het doortrekken van bus 66 naar Station Muiderpoort, Centraal Station of naar Noord. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost moet nu snel bij de gemeenteraad aandringen op een parallelle vervoersverbinding naast tramlijn 26 die er nog dit jaar moet komen.

Om de structurele problemen met tram 26 op te lossen worden in
het Paasweekend oude wissels vervangen en het huidige seinsysteem verwijderd. Op 1 mei wordt een nieuw wisselbesturingssysteem in gebruik genomen dat aan de verkeerslichten is gekoppeld. De bottleneck bij de Piet Heintunnel wordt minder wanneer vanaf de zomer met dubbele tramstellen wordt gereden, hierdoor kan de frequentie wat lager en ontstaan er minder snel problemen.