In wat een hoorzitting werd genoemd, presenteerden de nieuwe bestuurders van stadsdeel Oost zich. De stadsdeelcommissie stemde in met de aanstelling van Carolien de Heer (PvdA), Jan-Bert Vroege (D66) en Rick Vermin (GroenLinks).
Arie van Tol
De verleiding is groot schamper te doen over deze bijeenkomst in de raadzaal van het Stadsloket op dinsdag 14 juni. Zeker als het bestempeld wordt als een belangrijke stap in de lokale democratisering. Maar laat ik niet overdrijven: ook de meeste commissieleden zullen, hoop ik, de avond wel beschouwen als een weinig zeggende rituele dans.
Voorzitter
Beoogd voorzitter Carolien de Heer begon met het noemen van haar band met Oost. Een opa en oma in de Dapperbuurt, een vader die geboren is in de Wijttenbachstraat en zelf woont ze sinds enige tijd op IJburg, ingetrokken bij haar geliefde. Strijd tegen onrecht is de kiem van haar politieke bestaan. De laatste twee jaar was ze lid van het dagelijks bestuur in stadsdeel West, daarvoor zes jaar lang Amsterdams gemeenteraadslid.
De VVD doet in het vragenrondje direct aan vermeende moderne politiek: ‘U stuurt twitterberichten waarin u de anti-windmolenclub Windalarm beschuldigt van complot denken en Russische connecties. Luistert u wel naar minderheden?’ De andere partijen blijven meer op de vlakte en zijn allervriendelijkst. Carolien de Heer glijdt niet uit bij de beantwoording: ze geeft een redelijke reactie op het ‘windalarm’, logischerwijs schuift ze inhoudelijke kwesties als veiligheid op IJburg voor zich uit naar later en ze verwoordt op acceptabele wijze nietszeggendheden.
Oude bekende
Het verhaal van Jan-Bert Vroege heeft een heel andere toon. Hij is gepokt en gemazeld in Oost. Ook Jan-Bert Vroege was gemeenteraadslid, van 2014 tot 2022. Daarvoor zat hij vier jaar in de stadsdeelraad van Oost (die in 2014 werd afgeschaft en commissie werd). Hij schetst de grote fysieke veranderingen: ‘Toen ik begon als lokaal politicus was Oostpoort nog een bouwput, Zeeburgereiland nog een vlakte, de bouw in Amstelkwartier was net begonnen en op Cruquiuseiland heerste nog industrie. Er zijn sindsdien zo’n 30.000 inwoners bijgekomen!’ Diversiteit en veelzijdigheid worden geroemd, maar er vallen ook de termen segregatie en saai.’
‘Luistert u wel naar minderheden?’
In zijn introductie etaleert Jan-Bert Vroege ruim zijn successen. Ik noem hier alleen de fysieke (fiets) en figuurlijke bruggen tussen Oost en aangrenzende gebieden. ‘Niet het sentiment, maar de waarheid telt,’ is een deel van de reactie op een vraag over het Oosterpark. Natuurlijk gaat hij de geluiden over lood in de grond of andere kritische noten (kosten verdubbeling, wateroverlast, verwaarloosde stukken) over het park serieus nemen als het tot zijn portefeuille gaat behoren. ‘Ik ben enorme voorstander van een autoluwe stad.’ Maar ook: ‘De auto hoort bij een vitale stad.’ Duidelijk, het kan nog alle kanten op kan met deze nieuwe bestuurder. Méérbelangen wil dat hij intern op de barricaden gaat en minder twittert.
Continuïteit
Rick Vermin behoeft als de blijvende bestuurder voor lezers van Dwars nauwelijks introductie. Hij schrijft regelmatig columns op pagina 2 en andere artikelen, met name rond duurzaamheidskwesties. De directe contacten met bewoners en organisaties in de wijken vindt hij het grote pluspunt van actief zijn in de lokale politiek. De afgelopen jaren heeft hij vooral geleerd hoe ingewikkeld participatie in de praktijk is.
Instemming
Aan de kandidaat-bestuursleden werd ook gevraagd wat hun voorkeur heeft? Een gekozen of een benoemd bestuur? Mij lijkt een bestuur dat nog wel iets in de melk te brokkelen heeft binnen de gemeente het meest van belang, of het nu gekozen of benoemd is. De stadsdeelcommissie mag dan democratisch gekozen zijn, die is vooral overbodig, formeel zonder invloed. Dat zal met het (weer) invoeren van moties niet wezenlijk veranderen. Hoe dan ook kregen de drie nieuwe bestuursleden de instemming van de stadsdeelcommissieleden (op één na).