Home Overzicht Stichter van de Al-Kabir moskee aan de Weesperzijde overleden

Stichter van de Al-Kabir moskee aan de Weesperzijde overleden

0

Mohamed Echarrouti (1950-2022) was bruggenbouwer, belangenbehartiger, zorgzame man, vader, oom, opa én stichter van de Al-Kabir moskee aan de Weesperzijde. Hij overleed op 25 juni. Hij stond bekend als een geduldige, progressieve moslim met luisterend oor die altijd onderweg was om de samenleving te dienen.

Waarschijnlijk is de in 1974 opgerichte (en toen nog in De Pijp gevestigde) Al-Kabir de eerste grote moskee van Amsterdam. Echarrouti hield zich twee jaar daarvoor al bezig met religie en educatie. Hij zag het als zijn religieuze opdracht om deuren te openen en had contact met joodse, christelijke en niet gelovige mensen.

Voor Mohamed Echarrouti was verbinding maken en het openen van deuren een religieuze taak

Iedereen was welkom bij de altijd goedlachse Echarrouti. Overal zorgde hij voor verbinding Onder zijn leiding groeide Al-Kabir uit tot een multifunctioneel gebedshuis met sociaal-maatschappelijke en educatieve activiteiten als huiswerkbegeleiding, lezingen, kooklessen, dialoogsessies, politieke debatten en interreligieuze bijeenkomsten. Studenten, ambtenaren en politici kregen rondleidingen. Christenen, de Joodse gemeenschap, het COC en destijds ook het koninklijk huis kwamen op bezoek. Echarrouti was pro-vrouw en maakte zich sterk voor emancipatie in de islamitische gemeenschap.

Ook tijdens de coronacrisis toonde hij grote maatschappelijke betrokkenheid. Om de brandweer, politie en zorg te ontlasten riep Al-Kabir ouders op hun kinderen rond de feestdagen en oud en nieuw binnen te houden. Jongeren werd verzocht geen vuurwerk af te steken en thuis te blijven. Toen begin 2021 de avondklok inging en op de Molukkenstraatrellen uitbraken, speelde de moskee een grote rol bij het voorkomen van verdere escalaties. Het gebedshuis organiseerde gesprekken tussen politie en jongeren. Tijdens de ramadan in coronatijd beschouwde Al-Kabir het als een belangrijke (en religieuze) taak om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De deuren bleven daarom dicht, leden kwamen in de vastenmaand niet samen met grote (familie)groepen.

Na een hartinfarct drie jaar geleden moest Echarrouti rustiger aan doen, al bleef hij tot het laatst betrokken bij zijn moskee. Hij overleed op 25 juni en is op 26 juni in Al-Kabir herdacht met een gebed. Mensen in Echarrouti’s omgeving hopen dat zijn weg van verbinding wordt vervolgd.