Home Overzicht Straatafval krijgt een doel bij installatie in Meevaart

Straatafval krijgt een doel bij installatie in Meevaart

0

Dit weekend is in buurthuis de Meevaart in de Indische Buurt een speciaal tegeltapijt te zien, met daarop de afbeelding van zwerfafval. Kunstenaar Thijs Tennekes wil met zijn project ‘If you can I can’ de impact van straatafval op de omgeving duidelijk maken.

Haytze Teerink

Vorige week werden in de Balistraat en Niasstraat al vijf tegels van Tennekes geplaatst, waarop de afbeelding van een blikje was te zien. De tegels die komend weekend worden onthuld in de Meevaart zijn van een vergelijkbaar ontwerp.

‘Ik neem de afdruk die straatafval achterlaat in de omgeving en het milieu letterlijk. Door foto’s van straatafval af te drukken op stoeptegels breng ik het afval op artistieke wijze terug naar de plek waar het gevonden is’, zegt Tennekes.

De kunstenaar en grafisch ontwerper hoopt zijn publiek er bewust van te maken wat de impact van straatafval op de leefomgeving is en daarmee de bewustwording te vergroten van ons weggooigedrag. Maar ook hoopt Tennekes te laten zien hoe je iets moois van ons afval kan maken.

Tennekes is al jaren groen bezig. Zo nam hij zich enkele jaren geleden al voor om tijdens elke wandeling minimaal één stuk straatafval in de prullenbak te gooien. Van al deze voorwerpen nam hij een foto.

‘De database van foto’s groeide zo snel dat ik me heb toegelegd tot het fotograferen van blikjes. Het werd tijd om iets bijzonders met dit archief te doen en zo is het project If you can I can ontstaan.’

De installatie is op zaterdag 6 en zondag 7 juli tussen 14.00 uur en 17.00 uur in de Meevaart te zien. De toegang is gratis.

Check www.ifyoucanican