Home IJburg Straatnamen op IJburg krijgen een gezicht

Straatnamen op IJburg krijgen een gezicht

0

Op Haveneiland West van IJburg krijgen straten straks een gezicht. Dat gebeurt met panelen met daarop een portret en biografie van de persoon naar wie de straat is genoemd. De bedoeling daarvan is dat je weet wie deze mensen waren en wat ze voor de samenleving hebben betekend.

De portretten van cineasten Joris Ivens en Bert Haanstra, maar ook de fotografen Aart Klein, Eva Besnyo en Maria Austria zijn zijn een project van Paul Fennis. In ruim tien jaar heeft hij al meer dan 500 panelen opgehangen.

De straatnaampanelen worden in overleg met de Welstandscommissie zo dicht mogelijk opgehangen bij het officiële straatnaambord om de samenhang zoveel mogelijk te versterken. Dat betekent wel dat de tekst vaak niet leesbaar is omdat de panelen daardoor hoog zijn opgehangen. Gelukkig zijn alle panelen uit Oost, en ook de andere in de stad, beschikbaar op www.geefstrateneengezicht.nl. Daar is de tekst wel leesbaar.

Ook in andere delen van Oost zijn panelen opgehangen. De portretten van Torricelli, Van Guerike, Fizeau en Fahrenheit gaf hij een plaatsje bij de betreffende straatnaambordjes in de Wetbuurt. In Middenmeer-Noord hebben al vijftien straten een straatnaampaneel. Ook op het plein in de Transvaaalbuurt waarvan de naam is omgedoopt tot Albert Wittenbergplein staat een paneel waarop wordt uitgelegd waarom het plein de naam van deze verzetsstrijder heeft gekregen.

Fennis krijgt naar zijn zeggen vaak leuke reacties van buurtbewoners. De teksten op de panelen geven de straten een gezicht. Over de uitvoering van de panelen zijn de meningen verdeeld. Die worden nogal ouderwets gevonden. Maar voorlopig kan Fennis nog jaren door met zijn project. Er zijn nog veel straten die een uitleg van de straatnaam verdienen.

Check www.geefstrateneengezicht.nl