Home Duurzaam Met de kerken de straat op voor het klimaat

Met de kerken de straat op voor het klimaat

0

De Raad van Kerken Amsterdam organiseert op Stille Zaterdag een klimaatwandeling door de Dapperbuurt en de Indische Buurt. Kunstenaars, klimaatvluchtelingen, actieve buurtbewoners, Jungle, de Meevaart en andere organisaties openen zaterdag 16 april gastvrij hun deuren open voor de wandelaars. Zij vertellen over energietransitie, vergroening van de buurt, het afbreken van polyester fleece, hergebruik van kleding en creatieve verwerking van afval.

De Klimaatwandeling is een variant op de ‘walk of peace’ die eerder in Amsterdam werd gehouden. Bezorgde mensen gaan, op zoek naar hoopvolle verhalen, de straat op. Het idee is zorg voor de schepping en rentmeesterschap met elkaar te delen en ontdekken wat daar in de buurt aan wordt gedaan.

Er zijn dertien verschillende routes van 5, 2,5 en 2 kilometer die om 11.00, 13.00 en 14.00 uur beginnen, zes wandelingen zijn rolstoelvriendelijk. Tijdens de wandelingen en bezoeken aan kunstenaars en buurtbewoners  praten de deelnemers over zorgen om het klimaat, geloof en mogelijke veranderingen en verbeteringen.

Een van de startpunten is Jungle in de Tweede van Swindenstraat 26, waar een inleiding over energietransitie is. Hun Afvalpaleis op de  Dapperstraat geeft workshops. Het tweede startpunt is bij De Meevaart in de Balistraat, hier is een inleiding over Vergroening door buurtinitiatieven. Het derde vertrekpunt is bij de Oosterparkkerk (naast het OLVG). Zij verzorgen een inleiding over de Sustainable Development Goals, duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd in 2030 moeten worden gerealiseerd.

De Elthetokerk in de Javastraat geeft informatie krijgen over het ‘vergroenen’ van hun kerkgebouwen en geloofsgemeenschappen. Deelnemers aan de lange routes kunnen hier lunchen. Het is toegestaan zelf eten mee te nemen, soep of  een broodje kopen kan ook.

Alle routes eindigen in de Muiderkerk tegenover het Oosterpark, waar om 16 uur een oecumenische viering wordt gehouden.

Check klimaatwandeling