Home Dwars nieuws Strippoker en pepermunt

Strippoker en pepermunt

0

Seks en godsdienst zijn de belangrijkste invloeden die Jaap Kamerling benoemt in zijn levensboek Strippoker en Pepermunt. De gereformeerde jongen uit Voorburg ontwikkelde zich tot een  Amsterdammer die de zin van zijn bestaan ook ontleent aan zijn zorg voor de wereld om hem heen in Amsterdam Oost.

Anneke Hesp

‘De mens is onbekwaam tot enig goed’, dat hoorde Jaapje elke zondag in de kerk. Zijn moeder probeert haar kinderen rustig te houden tijdens de donderpreken en stopt hen pepermuntjes toe. Jaap’s broer is tamelijk laconiek, maar Jaap neemt de woorden zwaar op. Hij worstelt ermee en nog steeds heeft hij het moeilijk als het gaat om oneerlijkheid, zoals de tweedeling in de maatschappij. Jaap Kamerling: ‘Tien procent van de Nederlanders heeft twee derde van het vermogen in ons land in handen, dus de andere 90 procent doet het met een derde. En toch stemmen we voor politieke partijen die die ongelijkheid bevorderen. En dat terwijl rijken de minste belasting betalen.’

Nu, als 75-jarige, kijkt hij terug in zijn boek Strippoker en Pepermunt. ‘Ik heb veel geleerd in mijn leven, maar ook veel afgeleerd.’ Strippoker leert hij spelen in zijn studententijd en hij besluit verder seksuele relaties te beperken tot die met het eigen geslacht. Die keuze bepaalt nog steeds zijn leven.

Decolleté

In de kille ochtendkou
loop ik te sjokken met m’n tas
vol boodschappen van Jumbo
en in m’n vrije hand ’t mobieltje
met ‘t nieuws: lockdown opnieuw verlengd
ik word er treurig van: weer geen terrasje
maar ik loop moedig voorwaarts
en terwijl het linkeroog gericht is op m’n handteevee
ziet het rechter een bouwvakkersdecolleté
dat zich bevallig opent voor mijn ogen
ik knap snel op en heb opeens weer schik
het leven heeft steeds een verrassing.

En God dan? Kamerling: ‘De bijbelse God heb ik vervangen door de God van Spinoza. Alleen voeg ik er aan toe, dat de mens ten onrechte God buiten zichzelf heeft geprojecteerd als apart fenomeen. God, Mens en Natuur zijn één en hetzelfde. Daarom moet de mens meer in harmonie leven met de natuur.’

Spinoza

Op bergen en in dalen
ja overal is god
in het gefluister
van de wind, de bomen en het koren
het ruisen van de zee
het zingen van de vogels
ja overal is god
alles is god in allen.

Heemschut

Maar ook cultuur is hem aan het hart gebakken. Hij werkte voor Heemschut, een vereniging die zich inzet voor het behoud van cultuurmonumenten en cultuurlandschap. De projecten, waaraan hij werkte, kwamen vooral ten goede aan Oost. Het waren zaken van lange adem en intensief netwerken. De fontein op de Hogeweg is er een voorbeeld van, maar ook de dierenzerkjes van het voormalige dierenasiel bij Poesiat & Kater. En enkele lees- en schrijfkringen, waar ook zijn gedichten ontstonden. Zijn volkstuintje in Klein Dantzig is een bomentuin met al zijn voor- en nadelen.

Sequioa

Ik neem een tak mee in mijn graf
van een sequioa gigantea
hij moet omver zodra ik sterf
zo heeft het tuinbestuur bepaald
hij wordt te hoog, zo vindt men
ik laat mijn kistje zagen uit die boom
‘zo staat er in mijn testament’
die boom kan honderd meter worden
wordt 800 jaar als hij blijft staan
liever dus zou ik nog wat wachten
dan sterft de boom tegelijk met mij
ik houd niet van voortijdig sterven
niet van die boom en ook niet van mijzelf
een reden dus om heel lang door te leven.

Het boek Strippoker en Pepermunt van Jaap Kamerling (€ 15,95) is te verkrijgen via bol.com. Opbrengst voor Varkens in Nood.