Home Dwars nieuws Stromend Blauw | Londense kunstenaars aan het werk op basisschool Aldoende

Stromend Blauw | Londense kunstenaars aan het werk op basisschool Aldoende

0

In september werkte De Rode Loper op School samen met kunstorganisatie hARTslane uit Londen. Vierhonderd kinderen van basisschool Aldoende deden mee aan het kunstproject ‘Stromend Blauw’. Inspiratie stroomde vanuit de Thames naar de Amstel.

Wendeline Thole

Water in de stad
Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder water, met haar rivieren, grachten, vaarten. Water stroomt, geeft energie, geeft de stad karakter en verbindt. Maar water kan ook voor problemen zorgen na een flinke regenbui of bij droogte. Over water in de stad ging het bij het kunsteducatieproject dat drie weken duurde. Het thema water werd op vele manieren verbeeld en gekoppeld aan de Nederlandse traditie van Delfts Blauw. Kinderen bedachten eigen (water)wijsheden die op tegeltjes werden gezet.

Ze toverden klompen om tot fantasieboten en onderwaterdieren. Ze maakten ‘Het Servies van Oost’: borden, kopjes, bestek en kindshoge tulpenvazen met hedendaagse Amstel Blauwe motieven. De droogte in de stad werd met de blauwdruktechniek vormgegeven op een meterslang tafelkleed. Kinderen werkten met diverse technieken: van zeefdrukken tot borduren en werken met klei en keramiek. Er was veel ruimte voor de fantasie en het experiment.

Crossing borders: Londen – Amsterdam
‘Stromend Blauw’ werd opgezet door De Rode Loper op School en hARTslane. Er werd samengewerkt met diverse kunstdocenten, MK24 en Moving Arts Project uit Amsterdam Oost. Best-practises en ervaringen over cultuureducatie werden over en weer gedeeld. Het kunstproject is onderdeel van ‘East-Oost-Ost’, een internationale uitwisseling met scholen en musea uit Oost-Londen, Oost-Berlijn en Amsterdam Oost.

hARTslane
hARTslane is een sociaal maatschap-pelijke kunstorganisatie uit Oost Londen. De Rode Loper op School en hARTslane hebben te maken met vergelijkbare uitdagingen en zetten kunst in voor de leefbaarheid in de stad. De Brexit en Covid hebben deze samenwerking versterkt, het belang van cultuureducatie in het leven van kinderen is én blijft de komende jaren heel belangrijk. Stichting Kunsteducatie is de initiator van East-Oost-Ost en de KinderKunstBiënnale. Al twintig jaar verzorgt de organisatie cultuureducatie voor het basisonderwijs in Amsterdam. In september-oktober 2021 zijn de resultaten van ‘Stromend Blauw’ te zien op de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale.