De Swammerdambuurt herdenkt op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op het pleintje van de Swammerdamstraat met het ritueel Namen en Nummers. Naast gastsprekers Hedy d’Ancona (sociologe en oud-politica), Chaja Polak (schrijfster en beeldend kunstenaar) en Dennis van Velzen (voorzitter stadsdeelcomissie Oost), is er een muzikale bijdrage van Shura Lipovsky en Novaya Shira Kwartet.

Met Namen en nummers worden de bijna 3000 slachtoffers uit de Swammerdamstraat en omgeving herdacht door het maken van een gedenkpagina en naambordje. De herdenking begint met het ritueel ’thuisbrengen van de buurtbewoners’. De eerste jaren zijn 350 slachtoffers thuisgebracht. Als deelnemer kun je een gedenkpagina en een naambordje maken. Je kunt ze thuis maken of vanaf 17.00 uur op het plein.

Houten plankjes kun je ophalen bij schoenmaker Charles; Ruyschstraat 14 (hoek Swammerdamstraat) Café Loetje en Alpha Coiffures. De naambordjes die vorig jaar zijn gemaakt worden opnieuw neergelegd, dit jaar kun je een ander slachtoffer herdenken.

Het neerleggen van naambordjes start om 18.30. Daarna zal er na een korte inleiding door het buurtcomité 4 mei, Rabbijn Shmuel Katz vertellen over de vroegere Oost-Europese synagoge aan het eind van de Swammerdamstraat. Bovendien over Rabbijn Meijer de Hond die in deze straat woonde en als ‘volksrebbe’ in de buurt (en in meerdere Amsterdamse Joodse buurten) op handen werd gedragen.

Check www.namenennummers.nl | www.swammerdambuurt-4-mei-herdenking.nl