Home Overzicht ’t Hartje is klein warenhuis naast buurthuiskamer

’t Hartje is klein warenhuis naast buurthuiskamer

0

Na een succesvol begin groeiden kringloopwinkel ’t Hartje en het servicepunt van welzijnsorganisatie Dynamo uit tot het sociaal-maatschappelijk centrum van Jeruzalem in de Watergraafsmeer. Dagelijks komen buurtbewoners langs voor een praatje en de koffie-inloop. Naar de kapper gaan kan ook. Buurtbewoners herstellen kleding en doen klussen in de buurt. ’t Hartje is ook een leerwerkbedrijf voor stagiaires en een dagbestedingsplek.

Lewis Daniels

Tamara (41) is al lang actief in de buurt. Ze werkte voor Dynamo en organiseerde rommelmarkten en andere activiteiten. Toen haar werd aangeboden de ruimte van ’t Hartje te beheren, begon ze daar de kringloopwinkel. ‘Eigenlijk was het een buurtinitiatief, bewoners hielpen spontaan mee.’ Leah staat Tamara bij in de winkel en vervangt haar bij afwezigheid. Ze werkt net als Tamara de nieuwe hulpkrachten in en houdt contact met de buurtbewoners.

Na verloop van tijd bood de eigenaar van het pand Tamara een huurcontract aan en werd ze zelfstandig ondernemer, maar ’t Hartje is nog steeds een sociale organisatie die goede doelen steunt en nauw samenwerkt met Dynamo. Het servicepunt van de welzijnsorganisatie, dat als koffieruimte, activiteitencentrum en sociaal-maatschappelijk loket fungeert, is vanuit de winkel bereikbaar. ‘‘t Hartje is een kringloopwinkel, maar in zekere zin zijn we ook het visitekaartje van Dynamo. Voor mensen met een hulpvraag is bij ons in de winkel langskomen en daarna koffiedrinken bij het servicepunt van Dynamo makkelijker dan naar een reguliere hulporganisatie stappen. Meestal krijgen we gaandeweg een beeld van de situatie en vertellen we welke mogelijkheden er zijn.’

Het servicepunt van de welzijnsorganisatie is vanuit de winkel bereikbaar

De organisaties bieden sinds de coronacrisis op maandag, woensdag en vrijdag goedkope maaltijden aan die door vrijwilligers worden bereid. Ze verzorgen ook samen activiteiten en een buurtbarbecue. Nieuw dit jaar is de kunst- en creabraderie die samen met buurtbewoners en Broedplaats Koch op het Robert Kochplantsoen wordt gehouden. Creatieve buurtbewoners houden tentoonstellingen, geven workshops en verkopen hun werk, van sjaal tot schilderij.

Om de zoveel tijd wordt over ’t Hartje bericht in Het Parool. ‘In sommige boeken die we krijgen staat voorin een geschreven persoonlijke boodschap, bijvoorbeeld aan iemand die het boek voor zijn verjaardag kreeg. We dachten altijd dat niemand die boeken wilde en deden die meteen weg, maar een man die hier af en toe komt is juist op zoek naar die boeken en schrijft daar soms over. Daarom houden we die boeken nu voor hem vast.’

Zin in vrijwilligerswerk of een stageplek, mail naar [email protected]