Home Overzicht Te koop: een stukje Oosterparkkerk

Te koop: een stukje Oosterparkkerk

0

De Oosterparkkerk, de kleine kerk aan de westkant van het park, wordt gerestaureerd. De kerk wil er voor alle Amsterdammers zijn. Daarom is besloten om de Amsterdammers bij de verbouwing te betrekken. Via een webshop kan iedereen virtueel zijn eigen stukje kerk bemachtigen. Van orgelpijp tot sierpaneel, van kapstok tot ornament, elk onderdeel kan gesponsord worden.

In opdracht van de doopsgezinde gemeente ontwierp architect Abraham Salm (1857-1915) een eenvoudige zaalkerk met kosterwoning. De kerk werd ingewijd in 1904. Tot circa 1975 is de kerk in gebruik geweest bij de doopsgezinde gemeente. Sindsdien is de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) eigenaar en gebruiker van het kerkgebouw.

Het monument is hard aan restauratie en vernieuwing toe. Buiten de zondagen is de kerk open voor iedereen die het gebouw wil gebruiken voor bijvoorbeeld lezingen, muziekavonden of een speciale gelegenheid. Op dit moment voldoet het gebouw niet meer aan de eisen die aan dergelijk gebruik worden gesteld. De kleine gemeente heeft niet voldoende geld voor de werkzaamheden. De sfeer en het karakter van de kerk blijven behouden. Sponsoren krijgen een voucher dat korting geeft bij de huur van het gebouw.

‘De Oosterparkkerk wil een kerk van alle Amsterdammers zijn. Deze actie leek ons een uitstekende manier om dat symbolisch kracht bij te zetten’, aldus Marinus de Jong, voorganger van de Oosterparkkerk gemeente.

Check steundeopk.nl