Home Overzicht Zestien talentvolle fotografen laten diversiteit van Afrika zien in Tropenmuseum

Zestien talentvolle fotografen laten diversiteit van Afrika zien in Tropenmuseum

0

De krachtige foto-expositie Door de lens van in het Tropenmuseum laat werk zien van zestien talentvolle fotografen van het continent Afrika. Zij tonen de diversiteit van Afrika en stippen thema’s aan als wederopbouw, oorlog, klimaatverandering en gender. In hun werk spelen zij regelmatig met de bevooroordeelde blik van de kijker. De expo is een samenwerking met World Press Photo Foundation en het Nationaal Museum van Wereldculturen. 

In de fotoserie en doorlopende project Women of Libya van Nada Harib brengt de fotografe verhalen samen over de moed van vrouwen, van de schoonheid van hun tradities tot de sociale uitdagingen waarmee zij te maken krijgen. Harib legt daarbij de relatie van vrouwen met hun omgeving vast, van de kust tot het diepe zuiden van Libië. Zij hoopt te kunnen laten zien hoe zij met plezier en kracht in het leven staan. De gekozen verhalen zijn met zorg geselecteerd uit haar reizen door het Nafusa-gebergte in het westen en Ubari in het zuiden.

Casablanca, not the movie
Fotograaf Yassine Alaoui Ismaili, alias Yoriyas, is geboren en getogen in Casablanca en kent elke hoek van de stad. Zijn insiders blik Casablanca, Not the Movie is een ode aan de stad. De titel van zijn fotoproject is een directe verwijzing naar de film ‘Casablanca’. Die speelt zich weliswaar af in deze Marokkaanse stad, maar de filmcrew heeft er voor de opnamen nooit één voet aan wal gezet. Decors in Hollywood zijn een surrogaat, die een vertekend en geromantiseerd beeld geven.

Het resultaat van Yoriyas’ fotoserie is een rijk en dynamisch beeld; van voetballende jongeren tot het gebed tijdens Eid al-Fitr, net na de ramadan. De bewoners van Casablanca staan centraal, vaak als portret in het voorbijgaan, soms als spoor van aanwezigheid. Yoriyas ziet de havenstad als een stad van contrasten, chaotisch en kalm tegelijkertijd.

De fotografen uit Door de lens van zijn jonge talenten opgenomen in de African Photojournalism Database (APJD) van World Press Photo en Everyday Africa; een plek voor opkomende en professionele fotojournalisten uit het continent Afrika. Opdat zij beter(e) connecties kunnen maken met de internationale media. En opdat de internationale media beter begrijpt wat er werkelijk van belang is op hun continent volgens de fotografen, kijkend door hun lens. Met Door de lens van gaan World Press Photo en NMVW nog een stap verder en geven de fotografen een groter bereik en podium.

  • Door de lens van is tot en met 8 januari 2022 te zien in het Tropenmuseum