Home Kunst Teo Krijgsman met foto-expositie terug in Oost

Teo Krijgsman met foto-expositie terug in Oost

0

Teo Krijgsman was een bekende Amsterdammer in de Dapperbuurt. Zo was hij actief in de buurt als kenner van de bijzondere architectuur in de omgeving waar hij woonde en werkte. Maar vooral als fotograaf. Een aantal jaren geleden verhuisde hij naar Almere. Nu is hij terug in Oost met de expositie ‘My work is my gold’ in de Gallery van Hotel Arena.

‘Ik heb tijdens mijn carrière vrijwel alles gefotografeerd. Ik zeg wel eens ‘van pil tot Porsche’ en zo is het ook letterlijk geweest.’ Vanaf jongs af aan wist de Rotterdamse Teo Krijgsman (1949) al dat hij fotograaf wilde worden. Ruim veertig jaar later beoefent hij nog steeds met plezier zijn vak en hoopt met zijn werk anderen te inspireren.

Op jonge leeftijd gaf zijn vader Teo een Kodak ‘boxje’ en direct werd hij gebiologeerd door het glazen venster waarin hij de wereld zag. Voor de liefde verhuisde Teo rond zijn twintigste naar Amsterdam waar hij aan de slag ging als assistent bij diverse beroepsfotografen. In 1974 groeide hij door tot zelfstandig beroepsfotograaf en beeldend kunstenaar waarvoor hij opdrachten en vrij werk kon uitvoeren in de studio en op locatie. Halverwege de jaren tachtig werd Teo ook voor één dag in de week docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit heeft hij ruim dertig jaar gedaan maar op dit moment werkt hij alleen nog op locatie waar hij fotografeert voor opdrachtgevers en vrij werk maakt.

Het is al weer lang geleden dat Teo voor het blad ‘De Architect’ interieurfoto’s maakte bij de Odeon in Amsterdam. Het interieur was een ontwerp van bureau Iding (nu TANK) waardoor Teo in contact kwam met eigenaren Sanne Schenk en Tommy Kleerekoper. Dit bureau was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de zalen en kamers van Hotel Arena en ze nodigden hem uit om ook op die locatie te fotograferen. De relatie met Hotel Arena werd mede dankzij de intense verbouwing in 2017 directer en Teo is dan ook tot op de dag van vandaag de vaste fotograaf van het viersterren hotel.

‘My work is my gold’
Teo zijn oeuvre is zeer uitgebreid en zijn veelzijdigheid werd opgemerkt door Paul Hermanides (eigenaar en directeur van Hotel Arena) en hij opperde dat de fotograaf ‘met zijn werk goud in handen heeft’. Zodoende ontstond het idee én de titel voor een nieuwe expositie in de Gallery van het hotel. Voor de expositie is een brede selectie gemaakt uit Teo zijn omvangrijke oeuvre, waarbij het niet alleen draait om zijn fotowerk. Ook de details met bijpassend bladgoud, grijze vlakken en subtiel geschreven teksten verrassen de kijker. De opbouw, de thema’s en de details; de gehele expositie is tot in de puntjes uitgedacht en op zeer professionele wijze in elkaar gezet. Typerend voor de ambitieuze kunstenaar, die altijd gaat voor een perfect eindresultaat.

Teo heeft zijn expositie samengesteld met Ans van Berkum. Zij is kunsthistoricus en specialiseerde zich in ruimtelijk werk, architectuur en outsider art. Met haar bedrijf ‘DinArt’ verzorgt ze presentaties en publicaties op het gebied van kunsten en treedt Ans op als curator voor musea, verzamelaars en particulieren. Ans is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de conceptuele aanpak, de zeven verschillende thema’s en de opbouw van de expositie. Beneden in de hal van Hotel Arena hangt namelijk al werk van de fotograaf wat een opmaat is voor de foto’s boven in de Gallery. Alles loopt in elkaar over maar zijn wel gecategoriseerd in de thema’s: Architecture, Decay, Sunset, Hard Edge, Yonder, Autoshades & CitysHapes en Flocks.

De expositie ‘My work is my gold’ is tot eind januari te zien in de Gallery van Hotel Arena, ‘s-Gravesandestraat 5. Toegang gratis.