Home Overzicht The Legendary Pink Dots na ruim 40 jaar still going strong

The Legendary Pink Dots na ruim 40 jaar still going strong

0

The Legendary Pink Dots treden op donderdag 9 februari op in de Q-Factory. Het is een inhaalconcert dat een onderdeel vormt van hun Europese Post Pandemic Tour 2023. De band bestaat al ruim veertig jaar en heeft in die tijd ruim 75 studio- en live-albums afgeleverd, in de vorm van cassettes, elpees en cd’s. Tijdens hun concert spelen ze echter vooral recent materiaal. Oscar Smit, muziekmedewerker van oost-online belde met zanger Edward K-Spel, thuis in Londen.

Oscar Smit | Foto’s Michael McGrath

Legendary Pink Dots (LPD) experimenteren al meer dan veertig jaar in de periferie van de popmuziek met intrigerende songs waarbij pop, elektronica, psychedelica en folk over elkaar heen buitelen. Centrale figuur en langste tijd lid van de band is de Engelse zanger Edward Ka-Spel. Hun Post Pandemic Tour 2023 is eind januari afgetrapt in Tel Aviv. Vanaf 9 februari touren ze door het vasteland van Europa. De meeste data zijn vanwege de pandemie uitgestelde concerten. Dat geldt ook voor d show op 9 februari in de Q-Factory.

Hoe ziet de band er uit die dan op het podium staat?

In september vorig jaar werd bekend dat een van de oprichters van de LPD, Phil Knight aka The Silverman, zou stoppen met live spelen. Hij is nu vervangen door de Amerikaanse toetsenist Randall Frazier, die ook al heel lang met de band samenwerkt. Hij stond in 2022 tijdens de 28 shows van de Amerikaanse LPD-tour al in het voorprogramma met de band Orbit Service, een soort zijproject van LPD. Dan is er verder de Nederlander Erik Drost op gitaar. Achter de PA zit geluidsman Joep Hendrikx uit Arnhem, die algemeen als vierde bandlid wordt beschouwd. Dit kwartet vormt het gezelschap dat op tour gaat. Zij doen samen alles, van het roadie-werk tot de merchandise-stand.

Welke muziek kunnen we verwachten?

“Het wordt een energieke set, een ‘psychedelic full on assault’ die heel intens zal aanvoelen”, aldus  Edward Ka-Spel. Bij dat energieke vraagt hij zich af of, ‘dat wel zo verstandig is, mijn vorderende leeftijd in aanmerking nemende.’ De band zal vooral recent materiaal spelen met name afkomstig van hun recente album ‘The Museum of Human Happiness’ (2021) maar ook een paar songs van ‘Angel In The Detail’ (2019) en ‘Chemical Playschool 21&22’ (2021). Pas in de toegift zal er plaats zijn voor een enkel ouder nummer. ‘We krijgen veel e-mails over het spelen van oude nummers. Maar zo zijn we niet, we willen onze recente muziek spelen.’

 Hebben jullie al een nieuw album gepland?

“Heel misschien gaan we een echt nieuw nummer spelen in Amsterdam, maar dat is nog niet zeker. Er komt zeker wel een nieuw album dit jaar. Tijdens de tour gaan we waarschijnlijk een paar keer onze Nederlandse studio in. Randall is voor een tijdje in Europa en daar moeten we van profiteren. Tijdens de pandemie hebben wel elkaar bestanden toegestuurd. Nu kunnen we weer samen in de studio zijn.” Ka-Spel heeft tijdens de pandemie ook iets anders geleerd: het belang van op een podium staan. Hij was toen in een soort van paniek en vroeg zich af: “wat als ik nooit meer live kan spelen?” Op toneel staan is een deel van zijn leven. Hij vraagt zich ook soms af of hij er niet te oud voor wordt. Maar omdat het zo belangrijk is voor hem realiseert hij zich dat als hij stopt hij juist veel sneller oud zal worden!

Check legendarypinkdots.org | legendarypinkdots1.bandcamp.com | q-factory-amsterdam.nl