Home Overzicht Theaterexpositie voor eenmanspubliek vertelt het verhaal van de Marrons

Theaterexpositie voor eenmanspubliek vertelt het verhaal van de Marrons

0

Woensdag 1 juli werd in het Oosterpark herdacht dat Nederland 157 jaar geleden als een van de laatste landen de slavernij afschafte. Tegelijkertijd opende in het Plein Theater de theatrale installatie van Swart Gat/ Gouden Eeuw, een expositie en voorstelling over het leven van de Marrons in Suriname.

Lewis Daniëls | Foto’s Eddy Wenting

Helaas kan film- en theatermaker Tolin Erwin Alexander niet bij zijn eigen voorstelling aanwezig zijn. Hij zit in quarantaine in Ecuador, waar nu een lockdown is. Vanuit zijn verblijfplaats in hoofdstad Quito verwelkomt hij via skype de bezoeker in zijn samen met Berith Danse, Ramon Coelho en Bartel Meyburg gemaakte labyrint dat zijn geboortegrond verbeeldt, de Surinaamse jungle. Het resultaat is een rondleiding door een ‘exposerende voorstelling’.

De Marrons stammen af van door slavenhandelaren naar Suriname gebrachte Afrikanen die op de plantages werkten. Enkelen van hen wisten te ontsnappen. Later sloten zij en de Nederlanders een akkoord: zolang de Marrons in de jungle bleven, werden zij met rust gelaten. Tot de trek naar de stad in de jaren ’60 van de vorige eeuw was de jungle het enige leefgebied van de Marrons. Meestal woonden ze aan de rivier. Een nieuwe maatschappij werd geboren.

In de theaterzaal annex expositieruimte houdt Alexander zijn online welkomstwoord op een laptop die tussen neppubliek staat. Het is een knipoog naar hoe Zuid-Korea de sportstadions tijdens de coronacrisis vulde. De figuren in het neppubliek zijn bekende zeelieden van vroeger. Ditmaal draait de geschiedenis niet om hen (lees: het koloniale verleden), maar zijn de zeelieden de toeschouwers die luisteren naar het verhaal van Alexander. De beelden en vormgeving van Coetho en Meyberg visualiseren het verhaal van de geschiedenis en het hedendaagse leven van de Marrons en hun cultuur. De voorstelling geeft inzicht in hoe Marrons met vrijheid en gezondheid omgaan en maakt verbinding met de actualiteit. De Marrons zijn weliswaar de eerste vrijheidsstrijders van Suriname, ze worden daar en hier nog altijd gediscrimineerd.

De voorstelling laat slechts een man publiek per keer toe. Een uit nood geboren deugd vanwege de coronacrisis. Swart Gat/ Gouden Eeuw is de hele maand vijf dagen per week te zien. Online reserveren is noodzakelijk.

Check plein-theater.nl