Home Overzicht Theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen

Theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen

Aansluitend op Nationale Holocaust Herdenking

0
Foto Bart Grietens

Tegen het vergeten is een theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen. In een wandeling van een half uur nemen ze op zondag 29 januari het publiek mee vanaf het Wertheimpark richting het Nationaal Holocaust Namenmonument in de Wibautstraat. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen.

De theatrale route sluit aan bij de Nationale Holocaust Herdenking die gehouden wordt bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark. De route start om 12.30 uur. Tijdens de route zien we hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. De scenario’s zijn door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten? De route eindigt bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Foto Femke Heskes

Toegang theatrale route is gratis mits aangemeld voor 25 januari. Er is een beperkt aantal plekken.

Theatre of Remembrance Europa

Theater Na de Dam organiseert deze theatrale route in het kader van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waar jongeren in heel Europa aan meewerken. Op vrijdag 27 januari is het International Holocaust Remembrance Day, een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die dag is de zesde editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waarbij jongeren uit Europa theater maken over de Tweede Wereldoorlog en zich inzetten om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien.

Dit jaar zijn er projecten in Turijn (Italië), Praag (Tsjechië), Warschau (Polen), Nitra (Slowakije) (op 27 januari) en in Nederland (Amsterdam, op 29 januari). Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.