Home Overzicht Three Degrees gaan temperatuur in Q naar kookpunt brengen

Three Degrees gaan temperatuur in Q naar kookpunt brengen

0

Q-Factory rolt op zondag 22 maart de rode loper uit voor drie absolute grootheden: The Three Degrees. Vooral in de jaren zeventig en tachtig scoorden de in gouden glitterjurk gehesen diva’s hit na hit. The Runner, Dirty Old Man, Givin Up Givin In, Take Good Care of Yourself, When Will I See You Again: ze zullen allemaal langskomen, belooft Degree van het eerste uur Helen Scott (72). Ik bel haar in Californië.

Hester Aalberts

Gefeliciteerd met je 72ste verjaardag!
Dank, het was een fantastische dag. En ik ben nog steeds alive, well and kicking. Laatst heb ik twee nieuwe heupen gekregen, maar verder mankeer ik helemaal niets!

The Three Degrees bestaan al 57 jaar. Waar haal je nog steeds de energie vandaan?
Die haal ik uit de lol die ik heb in wat ik doe. Dat geldt overigens voor ons alle drie. Plezier is de lijm die ons al zo ontzettend lang bij elkaar houdt. Mijn zus vraagt steeds wanneer ik met pensioen ga. ‘Ik ga niet met pensioen, dus vraag dat niet steeds.’ Ze zullen me van het podium af moeten duwen!

Hebben jullie nog steeds zo’n druk tourschema?
Ja. Maar dat vinden we helemaal niet erg. Sterker nog, als we te lang thuis zitten worden we onrustig. We zijn ook lang niet in Nederland geweest. Dat was in 2016 voor de release van ons nieuwe studioalbum. Nederland is heel speciaal voor ons.

Valerie en jij treden al meer dan veertig jaar samen op. Hoe is dat?
We waren beiden tieners toen we bij The Three Degrees kwamen. Er is dus zeker een bepaalde mate van vriendschap na zo’n lange tijd. Maar er zijn echt wel eens ergernissen. Die gaan meestal over de keuze van de jurken en de schoenen. Vroeger moesten we er exact hetzelfde uitzien, maar dat hebben we inmiddels losgelaten. Zeker wat schoenen betreft.

Freddie is pas in 2011 bij The Three Degrees gekomen. Was dat lastig voor haar?
Vast. Ze verving Cynthia Garrison die twintig jaar lang deel uitmaakte van ons trio. Als je instapt bij de The Three Degrees moet je meteen op een bepaald niveau zitten. Ik bewonder Freddie enorm dat ze dat gered heeft. En laten we wel zijn: door haar konden The Three Degrees verder!

Tussen 1966 en 1976 ben je Degree-af geweest. Waar was je en waarom kwam je weer terug?
Ik heb kinderen gekregen! De Degrees hadden me al drie keer gevraagd terug te komen, ‘but I didn’t want to leave my baby’s!’ De entertainment industrie is niet erg aardig voor je als je een gezin hebt. Je moet namelijk per direct kunnen vertrekken. Daarom heb ik gewacht tot beide kinderen op school zaten. Mijn ouders schoten te hulp als ik op pad was.

Het was een uitdaging weer terug te komen, want ik moest de teksten leren van alle nieuwe nummers, inclusief de danspasjes: Ik stond thuis zingend en dansend te koken.

Er gaan geruchten dat voormalig Degree Sheila iets had met Charles, de Britse kroonprins.
Daar kan ik niets over zeggen. Maar we werkten wel vaak samen met his royal highness en met de andere leden van de koninklijke familie. Ook met Prinses Diana. Zo traden we vaak op voor goede doelen. En we zongen op de receptie van het huwelijk van Charles en Diana. In die tijd noemden de Britse tabloids ons Charlie’s Angels!

Klopt het dat jullie veel populairder waren in Engeland en de Benelux dan in de Verenigde Staten?
Ja, dat klopt! You are absolutely spot-on correct (barst in lachen uit). In het begin van de jaren zeventig rolden er veel hitrecords uit de stal van Philadelphia International. Denk aan Patti LaBelle, Lou Rawls … Wij gingen naar Europa om onze songs te promoten en Dirty Old Man sloeg in Nederland enorm aan. Eerder dan waar dan ook in de wereld. We kregen boeking na boeking en misten daardoor een momentum in Amerika. Weet je trouwens dat dit nog steeds aan de gang is? We slaan vaak aanbiedingen af, omdat we dan al verplichtingen hebben in Europa.

Jullie treden nog steeds op in strakke jurken en komen daar wonderwel mee weg. Hoe behoud je je figuur en doe je aan sport?
Ik heb goeie genen. Als je die niet hebt kan je sporten en diëten wat je wilt, maar dan helpt niets. Verder proberen we steeds positief te denken. Als ik bijvoorbeeld mopper over mijn pijnlijke heup zegt de rest: ‘Stop! No age thing’. Geen gezeur over ouderdomskwalen.

Wat voor mij verder een uitstekende work-out is, is dat ik mijn 14-jarige kleinzoon opvoed. Dat doe ik al sinds zijn geboorte. Ik heb dus een puber thuis rondlopen en dat houdt me behoorlijk bezig. Ik scheur van baseball pratice naar soccer practise, ga zo maar door.

Kan je al iets verklappen over de setlist die jullie gaan spelen in Q-Factory?
We hebben hier best veel hits gehad en die gaan we uiteraard allemaal spelen. Maar als je zo lang bestaat als wij kan je het nooit de hele zaal naar de zin maken. Iedereen heeft zijn persoonlijke favorieten en dat zijn niet per definitie de hits. Maar we gaan wel ons uiterste best doen een goeie mix te maken.

Word je er nooit moe van steeds weer dezelfde nummers te spelen?
Nee. Als je staat waar wij staan en je ziet de uitdrukking op het gezicht van de mensen in het publiek die alles vaak woord voor woord meezingen dan weet je waar je het voor doet.

Is optreden daardoor verslavend?
(Verrast) I think so! Dat is eigenlijk heel treffend uitgedrukt.

Er zijn heus wel eens dagen dat we hartstikke moe zijn, een jetlag hebben of er gewoon even helemaal geen zin in hebben. Maar zodra je dat podium opkomt schiet je energielevel meteen omhoog. Je trekt die energie letterlijk uit het publiek.

Verwacht je veel ‘dirty old men’ in het Amsterdamse publiek, of trekken jullie ook een jongere generatie aan?
We trekken zeker ook een jonger publiek aan. Ouders nemen vaak hun kinderen mee en die zijn dan aangenaam verrast.

https://youtu.be/fj7V-P2g5LM

Jullie laatste studio album is van 2016. Kan ik de lezers een scoop meegeven over een nieuw album dat er wellicht aan zit te komen?
Wat zou ik deze vraag graag bevestigend beantwoorden! We zijn non-stop op zoek naar nieuwe projecten en nieuwe songs. Mooi materiaal dat dat bij ons past.

Misschien moet je dat eens kenbaar maken bij Q-Factory. Naast concertzalen krioelt het daar van muzikale initiatieven en opleidingen. Hoe gaaf is het te mogen schrijven en componeren voor een wereldberoemd trio?
Dat is een prachtidee! (Denk na:) Het is bovendien een uitdaging …

In de huidige muziekindustrie is er namelijk minder sprake meer van hokjes. De grenzen zijn vervaagd. R&B, Pop, Reggae, Rap, whatever, worden steeds meer gecombineerd. Wij willen ook wat meer met de tijd mee en niet alleen maar worden vastgepind op When Will I See You Again. Tegelijkertijd willen we ook niet uit het oog verliezen wie The Three Degrees zijn en waar we vandaan komen. Kunnen ze daarmee uit de voeten?

Denk je dat The Three Degrees altijd zullen blijven en dat jullie je glitterjurken uiteindelijk doorgeven aan de volgende generatie Degrees?
Dat eerste vind ik wel een prettige gedachte. Maar die jurken houd ik voorlopig zelf!

The Three Degrees zijn te zien en te horen op zondag 22 maart in Q-Factory. Er zijn nog kaarten.

Check  q-factory-amsterdam.nl