Creatieve vrijplaatsen en romantische rafelranden, het worden er steeds minder in Amsterdam. Maar op de kop van de Spaklerweg, naast het Amstelstation, onder de sporen van NS en metro vind je – enigszins verscholen – nog wel zo’n uniek plekje. Vijftien voormalige kolenopslagruimtes worden hier door diverse ondernemers gebruikt als werkplek. Dwars nam er een kijkje en sprak een aantal van hen.

Wendy Danser | Foto Eddy Ellert

De ruimtes onder het spoor waren in eerste instantie bedoeld voor opslag, maar gaandeweg werden ze steeds meer gebruikt als werkplek of atelier. De activiteiten van de huurders lopen enorm uiteen. Wat ze gemeen hebben is een eigenzinnige hang naar vrijheid.

Creativiteit

Achter de hoge houten deuren van de vertrekken van Frank de Kruif, stukadoor, Jeannet Klement, beeldend kunstenaar, Roger Denton, onder andere propmaker, en Karin Looijestein, meester in de bloemsierkunst, ligt de focus op creativiteit.

Frank de Kruif is stukadoor, maar naar eigen zeggen wel een met een ‘hoog kunstzinnig gehalte’. Frank: ‘Ik begon pas op mijn vijfendertigste als stukadoor en om het vak goed in de vingers te krijgen, werkte ik een aantal jaar voor een stukadoorsbedrijf. Daarna begon ik voor mezelf en sloop er gaandeweg steeds meer creativiteit in mijn werk. Mijn specialiteit is beton ciré en het verwerken van pigmenten en kleurstoffen in diverse mortels.’

Jeannet Klement gebruikt een deel van Franks ruimte als expositieruimte voor haar keramische beelden en heeft elders een atelier.

Roger Denton is onder andere beeldhouwer en rekwisietenmaker voor film-, en theaterproducties. Bij Roger staat creativiteit voorop. Roger: ‘Het maakt mij niet uit of ik iets maak voor een reclame voor waspoeder, een toneelstuk of een museum. Ik haal veel voldoening uit het denk- en maakproces. Bij mijn werk gaat het meestal om het creëren van illusies. Zo heb ik een keer voor een filmproductie een smerige wc gemaakt, die er zo geloofwaardig uitzag, dat ik er zelf vies van was.’

Verbinding

Andere ondernemers onder het spoor zijn Lianne van Alphen en Ricardo van den Heuvel, initiatiefnemers van ontmoetingsplek QRU, een organisatie van buurtgerichte activiteiten. Sander Salburg van Wines Unlimited is specialist in duurzame en biologische wijnen, en Sander van Engelen van Bruut, brouwer van speciaalbieren. Ook vind je er een fitnessruimte en een fietsenmaker.

De buurtloods verhuisde vorig jaar van de Cruquiusweg naar twee units op het terrein. De komst van QRU brengt leven in de brouwerij en zorgt voor verbinding. Lianne: ‘Onze ruimtes zijn beschikbaar voor buurtbijeenkomsten, theatervoorstellingen en workshops. Maar we organiseren zelf ook regelmatig publieke evenementen, zoals rommelmarkten, vinylbeurzen en gezamenlijke Open Deurendagen.’

Broedplaats

De toekomst voor de ondernemers onder het spoor is helaas onzeker. De units worden momenteel verhuurd door antikraakbeheerder Ad Hoc. De huurcontracten zijn maandelijks opzegbaar en het is onduidelijk wat er met de ruimtes gaat gebeuren. Er zijn onder andere plannen voor een creatieve broedplaats, maar dat is het natuurlijk al en de buurt is er blij mee. Een ding is zeker: de ondernemers onder het spoor hebben hun plek gevonden.

Op zondag 17 september is er voor de tweede keer een gezamenlijke Open Deurendag. De volgende rommelmarkten zijn op zondag 9 juli en 3 september.
Check
qru.amsterdam