Home Overzicht Tienduizenden doorbreken stilte in de evenementenwereld met massaal lawaaiprotest

Tienduizenden doorbreken stilte in de evenementenwereld met massaal lawaaiprotest

0

Zaterdag hebben in totaal zo’n 70.000 mensen uit de evenementen- en festivalbranche samen met hun bezoekers hardop hun stem laten horen in zes grote steden en de stilte doorbroken. De boodschap ‘Unmute Us!’ is luid en duidelijk: de evenementenbranche moet gelijk behandeld worden als soortgelijke sectoren en dus gewoon weer open. 

In Amsterdam reden vanaf startpunt de RAI tien praalwagens, gehost door onder meer Apenkooi Events, Vunzige Deuntjes, Ziggo Dome en Awakenings hun route. Ongeveer 40.000 mensen liepen mee. De belangstelling in Amsterdam was zo groot dat de politie op een gegeven ogenblik opriep niet meer naar de demonstratie te komen.

Meer dan 2000 partijen uit de evenementen- en festivalsector zijn samen met hun achterban de straat opgegaan in Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Het is een van de grootste en meest zichtbare publieke protestbewegingen in Nederland tijdens de coronapandemie.

Initiatiefnemer Bram Merkx had de hele dag kippenvel. ‘Dit is onze scene, dit is waar we voor leven. Blije mensen, muziek en positiviteit. Ik besef me eigenlijk nu pas hoe ontzettend ik dit gemist heb.’

Tijdens ‘Unmute Us!’ werd het onbegrip over de willekeur van het kabinetsbeleid rondom evenementen hardop uitgesproken. De Unmute Us-organisatie vindt dat het doorgaan van sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 bewijst dat grootschalige publieksevenementen wél kunnen en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. De boodschap: ‘Stop het meten met twee maten. Wij eisen dat per 1 september evenementen weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit.’