Home Overzicht Tigers benutten tweede periode

Tigers benutten tweede periode

0

De Tigers bleven afgelopen weekend thuis voor de tweede ontmoeting met de OrangeGas Capitals dit seizoen. De wedstrijd in Leeuwarden eindigde met 1-4. In een goed gevulde Jaap Edenhal waren de Tigers de Capitals opnieuw de baas, al deed het begin anders vermoeden.

Lewis Daniels  | Foto’s Yolanda Simarro

IJshockey

Amsterdam Tigers
vs OrangeGas Capitals Leeuwarden
7-2

Drie periodes in een wedstrijd zijn niet alleen drie fases, het zijn ook drie kansen. De eerste kans voor Amsterdam loopt uit op een gemiste. Hoewel het seizoen al een tijdje gaande is en de spelers elkaar inmiddels kennen, lijken ze blind voor elkaar. Leeuwarden komt evenmin in het spel en zo schaatsen beide ploegen om elkaar heen. In de veertiende minuut komt het in het thuisvak van de Tigers tot een harde confrontatie. Tobias Kathan raakt slaags met Capital Gill Göbels en bekoopt dat met vijf minuten strafbank en een game penalty wegens spearing. Kalle Pirinen zit voor de Tigers op de bank.

Net als afgelopen oktober – Amsterdam maakte toen pas in de drieëndertigste minuut het eerste punt van de avond – laat de eerste goal lang op zich wachten. Ludo Okkema breekt uit met een assist van Jildert Okkema. De Tigers verzuimen te verdedigen, 0-1 voor Leeuwarden. Het blijkt de wake-upcall voor Amsterdam, dat door het incident met Kathan nog altijd met vier man speelt. Calvin Pohlman en Marino Bakker nemen de puck mee naar het aanvalsvak, waar Michael Mackie-Kwist al paraat is en het afmaakt, 1-1. Geen gewenste stand, wel één die mogelijkheden biedt.

De Tigers beseffen dat ook en gaan in de tweede periode, hun tweede kans, direct vol gas tegen OrangeGas. Leeuwarden is beter in de wedstrijd dan de eerste periode, maar komt niet aan bod tegen het snellere en beter georganiseerde Tigerteam. Een aanval van de Capitals wordt met gemak gestopt, verdediger Jasper Jaspers scoort daarop met een assist van Calvin Pohlman, 2-1. Jaspers blijft dichtbij het doel van Leeuwarden en geeft samen met Ivan Muso een assist aan Donny Pohlman, 3-1. Mick Vastenhouw helpt een paar minuten later Luca van der Genugten aan puck, 4-1. Na precies zes minuten betrekkelijke rust neemt Vastenhouw de voorzetten van Nijs Hille en Connor Barette aan, 5-1

.

De Tigers spelen de derde periode snel uit. Na zestien seconden zet Billy Grapperhaus met assists van Lance van Duin en Bryan Hoogenraad Amsterdam op nog ruimere voorsprong, 6-1. OrangeGas kan het tempo niet bijhouden. Toch weet David Bartos met assists van Jildert Okkema en Gill Göbels een kwartier later op een onbewaakt moment toe te slaan voor Leeuwarden, 6-2. Veel haalt dat niet uit, Zeb van Duin reageert met assists van Luca van der Genugten en Mick Vastenhouw, 7-2. De resterende vijf minuten vallen geen goals.

De Tigers staan door hun tiende overwinning van dit seizoen nog steviger op de eerste plek. In de tweede periode lieten ze zien wat ze kunnen, de derde periode speelden ze hun voordeel uit. Prima! Probleem blijft de eerste periode. Niet door de eindstand, die maakt alles goed. Wel omdat de eerste twintig minuten (veel) beter konden en de Tigers –ondanks de goede resultaten- dit seizoen al vaker in de problemen kwamen door onder hun kunnen te spelen. De conclusie is dezelfde als twee maanden geleden in Leeuwarden: Amsterdam wint, maar is gewaarschuwd. De weg naar de play-offs is lang en heeft veel hindernissen. Volgende week zaterdag gaan de Tigers naar Den Haag. Zaterdag 28 december spelen ze om 18.00 thuis hun laatste wedstrijd van 2019 tegen Nijmegen.